Danas djelomična pomrčina Mjeseca

Iz naših krajeva večeras, ponedjeljak 07. kolovoza 2017. godine, biti će vidljiva zanimljiva ali "skromna", djelomična pomrčina Mjeseca. Njezin početak dogoditi će se još i prije izlaska Mjeseca nad istočnim horizontom.

Djelomična pomrčina Mjeseca.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja15079

Krenimo redom; Zemljina polusjena (gotovo nevidljivo za opažače golim okom!) započinje "prekrivati" Mjesečev disk u 17:50 sati. Zanimljivi dio, ulazak Mjeseca u Zemljinu sjenku započinje u 19:23 sati, no taj trenutak mi nećemo vidjeti s obzirom da Mjesec izlazi iznad istočnog horizonta tek u 20:14 sati. Od tog vremena pa na dalje svjedočiti ćemo "pacman" ugrizu Zemljine sjenke na osvjetljenom disku Mjeseca odmah po njegovoj pojavi nad horizontom.


Sličan izlazak pomračenog Mjeseca iznad Bilogore, 15.06.2011. godine. ISO 400, exp. 1/13 sec. © Snimio: Danijel Reponj
Maksimum pomrčine dogoditi će se u 20:20 sati i tada će 24.65% Mjesečeva diska biti prekriveno Zemljinom sjenkom. Zanimljivo je da će Sunce sve do 20:23 sati biti iznad horizonta! Kraj pomrčine Zemljinom sjenkom nastupa u 21:18 sati, a polusjenom u 22:51 sati. Pomračenje Mjeseca, a da je istovremeno i Sunce iznad horizonta, rijedak je slučaj, ova pomrčina (Zemljinom sjenom) trajati će svega jedan sat i pedeset i pet minuta.

Grafički prikaz ove djelomične pomrčine Mjeseca. © Ljubaznošću: Sky & Telescope
Poradi niske pozicije Mjeseca iznad horizonta, moguće su raznolike koloritne kombinacije boje njegova diska. Kako kažu naši stari, "živi bili pa vidjeli", naravno ako nam to dopuste vremenske prilike koje nam prema prognozama i nisu nešto naklonjene za opažanje pomrčine Mjeseca. Do pomrčine Mjeseca dolazi kada se Mjesec, Zemlja, Sunce (tim redoslijedom) nađu u istom pravcu i ravnini, te naš prirodni satelit ulazi u stožac Zemljine polusjene, odnosno sjene.
NAPOMENA
Podaci o izlasku i zalasku Sunca i Mjeseca izračunati su za lokalitet Vidulini, drugdje u regiji oni će se razlikovati za nekoliko minuta od navedenih.

Tematski povezani članci
Promatrajte pomrčinu Mjeseca
Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!