Forumaši promatrali pomrčinu Mjeseca

Četvrtak, 21. veljače 2008. u 18:45 sati

Kažu da su najbolje spontane ideje. Jedna takva bilo je okupljanje forumaša na promatranju potpune pomrčine Mjeseca u noći 21. veljače 2008. Skupina forumaša, koja se redovito nalazi na predavanjima u Tehničkom muzeju grada Zagreba, odlučila je ovaj astronomski fenomen iskoristiti za promatranje i zajedničko druženje. Kako smo došli na tu ideju, kako dočekali pomrčinu i što u međuvremenu radili rado ćemo podijeliti s vama. Eto kako forumaši promatraju pomrčinu Mjeseca...


Kako je dolazila večer i Mjesec se dizao nebom, oblaci su zaprijetili
da će pokvariti užitak promatranja pomrčine. Foto: Marko Šimac

Ideja o druženju došla je sasvim spontano. Pričali smo preko MSN-a o pomrčini i B se požalila da nema teleskop u Zagrebu. Na moju, više u šali, izrečenu opasku da dođe k nama gledati, ona se složila i pozvala prijateljicu. Kada se već zvalo, javili smo se i HrAstru te je i on odlučio doći. Dogovor je pao. Navedeni trojac došao je u Veliku Goricu oko pola jedanaest, a Acheron ih je autom prebacio do mene u Novo Čiče, gdje je bila baza za promatranje. Uz zavidnu količinu grickalica i pića svih vrsta krenuli smo u iščekivanje pomrčine.


Sve spremno za doček pomrčine - zalihe na stolu, teleskop u kutu. Čekaju se samo forumaši
da zauzmu svoja mjesta. Foto: Marko Šimac

U dobrom druženju i zabavi vrijeme je brzo prolazilo. Pričajući razne zgode i nezgode stol sa zalihama brzo se praznio, a atmosfera rasla. Kako se pomrčina razvijala sve smo više odlazili van promatrati kako sjena pomalo nagriza našeg nebeskog susjeda. Isprva malo pomalo, a zatim sve jače Mjesec je bivao sve manji. Kao da gledamo sve mjesečeve faze na ubrzanom filmu u jednoj noći. Kako je vani ipak bilo malo hladno, nismo cijelo vrijeme gledali, već izlazili svakih 20-ak minuta provjeriti kako stvari stoje. Od opreme smo imali moj teleskop 150/750 Dobson i HrAstrov dalekozor 10x50. Ponio je i Acheron svoj digitalni fotoaparat, ali nismo imali opremu za snimanje kroz teleskop. Do postizanja vrhunca pomrčine bilo je i drugih objektivnih razloga zbog kojih nismo mogli snimati.


U dobrom društvu veselih forumaša vrijeme čekanja pomrčine brzo je proteklo. Foto: Marko Šimac

Kada je oko pola pet došao vrhunac, Mjesec je poprimio smeđe-crvenu boju i u potpunosti bio zaklonjen sjenom našeg planeta. No tada je već morao doći kraj našem druženju jer je našim gostima dolazio prvi bus za Veliku Goricu odakle su produživali za Zagreb. Pošto je sredina tjedna i još ima obaveza, morali smo se rastati. Još za pune pomrčine čekali smo bus na stanici i pomalo škicali prema nebu. Nakon rastanka uputili smo se prema krevetima na zasluženi san. Daljnja zbivanja, druženja kao i mnoštvo drugih korisnih informacija saznajte na našem AstroForumu.


Mobitelom slikana pomrčina kada je već sjena našeg planeta pomalo napuštala Mjesec.
Slikano kroz 150/750 Dobsona na 30x povećanje. © Foto: Marko Šimac