Nebeski spektakl iznad Turske

Ponedjeljak, 10. travnja 2006. u 19:15 sati

Pročitate li ovaj tekst do kraja, bit će vam lakše prepoznati što ove prekrasne fotografije dolje prikazuju. Eto, desetak dana nakon pomrčine Sunca, predstavljamo vam i ekskluzivne snimke potpune pomrčine Sunca koje su nam donijeli naši kolege astronomi koji su se nalazili u samoj žiži tog događaja – u Turskoj. Podsjetimo se, maksimum se najbolje vidio 29. ožujka 2006. godine upravo iz Turske, a nakon što je NASA to i najavila, u Tursku su se spremali doći astronomi iz čitavoga svijeta kako bi iz prvog reda vidjeli predstavu plesa Sunca i Mjeseca, koja se svrstava u rijetke astronomske pojave. Iduća takva na redu je 2008. godine, a vidjet će se iz - Sibira.

Kako za naše pojmove, Turska više nije na kraju svijeta, mada puno dalje od Mađarske u kojoj se istovjetna pojava mogla promatrati prije šest godina, odnosno 11. kolovoza 1999. godine, tako su se i Hrvatski astronomi pripremili otputovati u tu egzotičnu zemlju i prisustvovati nebeskom spektaklu. Putovalo se organizirano, ali i u privatnim aranžmanima jer su jeftiniji. Zajednički cilj svima je bila Turska, odnosno Antalya, mjesto gdje je potpuno pomračenje trajalo najduže, gotovo četiri minute kao i u Sideu i Colakli. Sa sobom su teglili svu raspoloživu tehniku za snimanje, kao i gomilu optičkih instrumenata, od teleskopa do dvogleda, fotoaparata, dalekozora, teleobjektiva i ostalih astronomskih pomagala. Naravno, specijalni filtri koji se koriste isključivo za promatranje Sunca, bili su obavezni.

Dolaskom na mjesto promatranja, susreli su se sa svojim kolegama iz drugih zemalja koji su također došli s istim ciljem. Tako se na pojedinim lokacijama stvarala i gužva jer su svi željeli zauzeti najbolja mjesta na terenu. Bilo kako bilo, svi su se smjestili i pripremili za nadolazeći trenutak potpunog pomračenja naše zvijezde. Kako je to izgledalo možete vidjeti na ovome mjestu. Fotografije koje vidite, dobili smo zahvaljujući njihovim ljubaznim autorima koji su ih bez ustručavanja podijelili s nama na astronomskoj USENET grupi hr.sci.astronomija.binaries kao i opise svojih doživljaja, naročito avantura na graničnim prijelazima u vezi svojih instrumenata i opreme, no to nećemo ovom prilikom posebno spominjati ;-)

Uglavnom, svi su se složili da je Turska lijepa i zanimljiva zemlja, a vrijeme ih je posebno dobro poslužilo jer je baš na dan pomrčine nebo bilo vedro, za razliku od ostalih dana. A, kako je napredak tehnologije zadnjih godina uzao maha, tako su astronomi dobili priliku snimiti nešto više od uobičajenih klasičnih fotografija kakve smo nebrojeno puta vidjeli. Cilj je bio snimiti posebne trenutke koji su prethodili samoj fazi totaliteta, kao i neposredni trenutak završetka totaliteta. Zašto, pitate se? Zrake Sunčeva svjetla koje u tim trenucima prolaze preko Mjesečevih planina izazivaju posebno lijepe svjetlosne efekte. Riječ je o Bailyevim biserima, kao i dijamantnim prstenima, kratkim bljeskovima svjetla koje prolazi Mjesečevim dolinama na rubu Mjesečeve ploče. To se može vidjeti isključivo samo prilikom potpunih pomrčina Sunca kao što je bila ova. Neke od njih možete vidjeti i na ovim fotografijama.

Što se još može vidjeti prilikom pomrčine Sunca? Sunčeva korona. Riječ je o dijelovima visoke Sunčeve atmosfere čija je temperatura nekoliko milijuna stupnjeva. Vidi se kao pramenovi fine koprene oko pomračenog Sunčevog diska. No, ni tu nije kraj, posebna poslastica dolazi iz unutrašnjosti Sunca koje izbacuje u visinu usijane dijelove svoje utrobe. Te se pojave zovu protuberance ili prominencije, a manifestiraju se kao sjajni mlazovi tvari, koji nerijetko imaju oblik petlji, poput vezica na vašim cipelama. Mlazovi materije struje u Sunčeve visine i ponovo se strmoglavljuju natrag, tvoreći prekrasne prizore koje, imamo li sreće, možemo vidjeti i snimiti za vrijeme potpune pomrčine Sunca.

I na kraju, tu je i pepeljasta svjetlost koja je u stvari reflektirana svjetlost Sunca koja se od Zemlje vratila natrag, prema Mjesecu i tako ga obasjala da ju možemo vidjeti u obliku obrisa Mjesečevih mora, planina i dolina. Poseban je izazov i to uhvatiti objektivom za vrijeme Pomrčine Sunca, ali možete ju vidjeti svaki mjesec u trenutku kada je naš nebeski pratitelj u fazi između mlađaka i prve četvrti, kao i između zadnje četvrti i mlađaka, dakle kada vidimo Mjesec u obliku vrlo tankog srpa. Pogledate li pažljivije vidjet ćete da se vidi i direktno neosvijetljeni dio Mjeseca, u obliku sivkastog diska. To je također pepeljasta svjetlost.

Eto, naučili ste nešto novo, a sada se prepustite uživanju u ovim prekrasnim fotografijama koje su za vas snimili naši kolege astronomi, i pokušajte na njima prepoznati neke od ovih pojava koje smo spomenuli. Ako vam nešto od ovoga nije jasno, ne ustručavajte se zaviriti u naš Astronomski rječnik, tu ćete naći objašnjenje za neke od pojmova koje smo spomenuli.Početak totaliteta po sekvencama...
© Foto: Boris ŠtromarBailyevi biseri (zelenkaste boje) i protuberanca
(crveni "jezičak" na vrhu)
© Foto: Boris ŠtromarTrenutak totaliteta, oko pomračenog Sunca vidi se sjajna koprenasta Sunčeva korona. Snimljeno iz Sidea.
© Foto: Boris ŠtromarBoris Štromar u "borbenoj pozi" ispred jake astronomske baterije za snimanje pomrčine.
© Foto: Boris ŠtromarTrenutak totaliteta kako ga je uhvatio Lagonda, Konica Minolta d7D, objektiv: Sigma 70-200/2,8
exp. 1/500 na f/11 100 ASA
© Foto: Alan Jadanić - LagondaOve četiri, ništa manje vrijedne fotografije, izvrsno predočavaju kako to izgleda
kada uslijed potpune pomrčine Sunca nastupi tama. Ovo do sada vjerojatno još niste vidjeli.
© Foto: Alan Jadanić - LagondaDijamantni prsten, snimljen Olympusom E-500, Olympus 50-200mm ED Zoom sa 1.4x Olympus telekonverterom,
snimljeno iz Side, 1.2 km istočno od linije totaliteta.
© Foto: Lovro PalaversaNajljepši snimak koji je mogao biti napravljen! Svima je zastao dah kada su ugledali ovu sliku...
Olympus E-500, Olympus 50-200mm ED Zoom sa 1.4x Olympus telekonverterom.
Snimljeno iz Side, 1.2 km istočno od linije totaliteta. Kompozit 13 slika, svakako pogledajte!
© Foto: Lovro PalaversaTrenutak neposredno prije totaliteta, potpuna pomrčina i trenutak završetka totaliteta.
Primjećuju se dijamantni prstenovi i prekrasna korona.
© Foto: Lovro PalaversaStari bard astronomije, sa Zagrebačke Zvjezdarnice, Gustav Kren, odgojio je generacije astronoma
i za njega su čuli svi koji se bave astronomijom, pohodio je i ovu pomrčinu, kao i mnoge druge do sada.
© Foto: Gustav KrenNaravno, Gustav ne bi bio on da nije iskoristio priliku obići kulturne i arheološke znamenitosti
mjesta i zemlje u kojoj je boravio, a što se vidi i na ovoj fotografiji. Turska ima
bogatu prošlost, a nešto ovako zanimljivo rijetko se viđa.
© Foto: Gustav Kren


Hvala Borisu Štromaru, Alanu Jadaniću - Lagondi, Lovri Palaversi i Gustavu Krenu na ustupljenim fotografijama. Dečki – legende ste!