Pomrčina Mjeseca

U petak, 27.7.2018. godine dogoditi će se najduža pomrčina Mjeseca u narednih 105 godina. Ne propustite ju promatrati.

Potpuna pomrčina Mjeseca
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2072

Posluži li nas lijepo vrijeme, ovog petka očekuje nas atraktivno događanje na nebu. Najduža pomrčina Mjeseca za narednih više od stotinu godina. Pomrčina Mjeseca događa se kada se Sunce, Zemlja i Mjesec nađu u ravnini, a Mjesec uđe u Zemljinu polusjenu odnosno sjenu, to jest, nalazi se iza Zemlje gledano od Sunca.


Izlazak pomračenog Mjeseca iznad Bilogore, 15.06.2011. godine. ISO 400, exp. 1/13 sec. © Snimio: Danijel Reponj
Početak ulaska Mjeseca u Zemljinu sjenu dogoditi će se u 19:14:49 sati po našem vremenu (sva navedena vremena su GMT+2) no u to vrijeme Mjesec još uvijek nije izašao nad linijom obzora, to će se dogoditi u 20:29 sati (lokalitet Pula) što znači da će Mjesec izaći već djelomice pomračen. Početak potpune pomrčine Mjeseca nastupa u 21:30 sati i traje sat i četrdeset tri minute, sve do 23:13 sati.

Pomrčina Mjeseca. © Ljubaznošću: Marino Tumpić i Marcela Rasonja
Maksimum pomrčine je u 22:22 sati. Mjesečev disk napušta Zemljinu sjenu u 00:19 sati, tada je već subota rano iza ponoći. Pratite nas, u narednim danima objavljujemo više informacija o ovom nebeskom događanju, upute za opažanje i snimanje kao i najpovoljnije lokacije za uživanje u vizualnom praćenju pomrčine Mjeseca.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!