Promatrajte pomrčinu Sunca u petak, 20. ožujka 2015.

Svjedočiti ćemo rijetkom nebeskom događanju - pomrčini Sunca koja će se iz naših krajeva vidjeti kao djelomična.

Pomrčina Sunca snimljena iz Filipina 21.05.2014. godine. © Ljubaznošću: Ted Aljibe / AFP / Getty Images
Članak
0Komentari
Broj otvaranja5306

Ovog petka (20. ožujka) u jutarnjim satima mnogi od nas baviti će se uobičajenim poslovima (ili dokolicom), a nerijetki će uz prve jutarnje kave u mislima i djelima već dobrano zabrazditi u vikend raspoloženje. No stvari na nebu neće biti nimalo uobičajene. Svjedočiti ćemo rijetkom nebeskom događanju - pomrčini Sunca koja će se iz naših krajeva vidjeti kao djelomična.


Podaci o tijeku pomrčine.
Početak*, kod nas vidljivog, tijeka pomrčine nastupa u 09:29 sati, maksimum pomrčine biti će u 10:38, a kraj u 11:49 sati. U tijeku maksimuma pomrčine Mjesečev disk prekriti će 59% Sunčeva diska*. Do pomrčine Sunca dolazi kada se Mjesec nađe u poziciji da se nalazi direktno između Zemlje i Sunca.

* Podatke koje smo gore u tekstu naveli o početku, maksimumu i kraju djelomične pomrčine Sunca izračunate su za Viduline (centralna Istra). Drugdje u našem neposrednom okružju vremena će se ponešto razlikovati i to za red veličine od nekoliko minuta. Pomrčina će na zapadu započeti nešto prije, a na istoku nešto kasnije.

Želite li saznati točne podatke o tijeku pomrčine za vašu lokaciju posjetite NASA-inu stranicu.

Zumirajte, kliknite na vašu lokaciju i otvorit će se prozor sa potpunim informacijama. Prikazana vremena su prema UT! Za lokalno vrijeme kod nas istima dodajte jedan sat vremena više!

Animacija tijeka pomrčine nalazi se ovdje.

Početak pomrčine najprije će vidjeti stanovnici zapadnih dijelova Afrike. Ubrzo zatim pomrčina će se vidjeti iz cijele Europe, Sredozemlja, bliskog istoka, a zatim i iz većeg dijela Euroazije (Rusije). Ova je pomrčina u astronomiji klasificirana kao potpuna pomrčina Sunca, no taj prizor biti će vidljiv samo sa veoma uskog pojasa u sjevernom dijelu Atlantika, a zatim brzo prolazi između Islanda i Engleske da bi potom linija totaliteta "skrenula" prema sjeveru i ruskim Farskim otocima te naposljetku prema Sjevernom polu.

Pomrčinu Sunca smijemo promatrati samo kroz za to predviđene filtre.
U znatnom dijelu hrvatskih medija već se nalaze informacije o ovom nebeskom događanju no većina njih, zaradi elementarnog neznanja, nepismenosti "novinara" i njihovih urednika ovaj rijedak i izniman događaj prikazuje u potpuno krivom i činjenično netočnom svjetlu. Nemojte se truditi takvim copy/paste glupostima poklanjat pažnju.

U zadnjih dvadesetak godina iz Hrvatske smo imali priliku gledati veliku pomrčinu Sunca 1999. (99%), 2003. (81%) i 2011. godine (75%), no ovu posljednju rijetko je tko vidio obzirom na nepovoljne vremenske prilike koji su tada vladali kod nas.


UPOZORENJE;

Gledanje pomrčine Sunca golim okom a još gore dalekozorom ili teleskopom bez adekvatnog filtra prouzročiti će sigurno, trajno i nepopravljivo oštećenje oka, uključujući i sljepilo!

Za opažanje pomrčine Sunca morate koristiti specijalne astronomske filtre. Alternativa tome je korištenje zaštitnih maski za zavarivanje kroz koje smijete povremeno i na kraće vrijeme uperiti pogled prema Suncu i vidjeti sunčev srp. Nekada se pomrčina Sunca znala (na trenutak) pogledati i kroz začađen komad stakla, pri čemu se jako pazilo da je cijela površina stakla ravnomjerno i jako začađena, no to činite na vlastitu odgovornost. Na taj način svjetlost Sunca neće vam smetati niti ćete biti zabljesnuti Sunčevim zrakama svjetla, no UV-A i UV-B zrake nesmetano pronalaze put do vaše rožnice!

Sjene pomrčine Sunca kroz krošnju drveta.
Zanimljiv efekt pomračenog Sunca biti će moguće vidjeti i na tlu, krošnje i listovi stabala projicirati će skoro nestvarnu sliku mnoštva Sunčevih srpova. Taj efekt možete napraviti i sami ukoliko na listu papira izbušite mnoštvo rupica. Kada Sunčeva svjetlost prođe kroz njih na tlu ćete vidjeti sićušne Sunčeve srpove!

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!