Promatrajte pomrčinu Sunca

Subota, 25. ožujka 2006. u 18:45 sati

U srijedu 29. ožujka 2006. godine biti će vidljiva rijetka astronomska pojava, potpuna pomrčina Sunca. Iz Hrvatske će ona biti vidljiva kao djelomična i u trenutku maksimuma, Mjesec će prekriti 57% Sunca, dok će linija potpune pomrčine prolaziti najbliže nama, preko Turske. Dakle, mi ćemo ju vidjeti kao djelomičnu pomrčinu. Zadnji puta je iz naših krajeva djelomična pomrčina Sunca bila vidljiva prije gotovo sedam godina, 11. kolovoza 1999. godine kada je postotak pomrčine iznosio visokih 95%. Ova nam je pomrčina zanimljiva jer se događa u našoj zemljopisnoj blizini. Bude li nas lijepo vrijeme poslužilo, svakako iskoristite ovu prigodu za promatranje jer ćemo se do iduće malo načekati. Naime, pomrčina Sunca koja je iduća na redu, a vidljiva iz naših krajeva, biti će 01. kolovoza 2008. godine s intenzitetom od samo 10%, a tek 04. siječnja 2011. godine dogodit će se pomrčina Sunca s dosta velikim intenzitetom od 74%.


Pomrčina Sunca snimljena iz Virovitice, 30. svibnja 1984. godine. Foto: Danijel Reponj

Prije promatranja pomrčine, morate se pripremiti jer u Sunce  ne smijete gledati direktno, bez zaštitnih filtara! Naime, sjaj Sunca je toliko jak da biste mogli doživotno oslijepiti! Isto tako, ni u kojem slučaju ne gledati u Sunce pomoću dalekozora, dvogleda i sličnih optičkih pomagala. Pokušate li to, nema te čarolije koja će vam više ikada vratiti vid, potpuno sljepilo će nastupiti gotovo trenutno jer će vam svjetlo i toplina uništiti oči. To znači da u Sunce smijete gledati isključivo kroz filtar.


Ovako će teći tijek pomrčine

Možete ga i sami napraviti. Imate li tamno zaštitno staklo koje se nalazi na maskama za zavarivanje, gledajte pomrčinu kroz njega. Isto tako, možete iskoristiti i osvijetljeni fotografski film, on je dosta taman da kroz njega možete gledati pomrčinu. Sunčane naočale nisu pogodne za gledanje u Sunce jer nisu dovoljno tamne da bi u ovome slučaju zaustavile štetno Sunčevo zračenje. Posjedujete li dalekozor, durbin ili teleskop pomrčinu promatrajte isključivo metodom projekcije na papir na način da objektiv instrumenta okrenete prema Suncu, a iza okulara na udaljenost od 10-20 centimetara stavite čisti bijeli papir i na njega projicirate sliku Sunca koja će se sasvim lijepo vidjeti bez opasnosti po vaše oči. Nikako drugačije!


Dijagram pomrčine

Ako ste iz Virovitice, smatrajte se pozvanima i dođite na igralište osnovne škole Vladimir Nazor, ulazi se pored vrtića na Trgu Ante Starčevića, odakle će virovitički astronomi od 11 do 14:30 sati promatrati pomrčinu pomoću astronomskih teleskopa. Iskoristite tu priliku da bez opasnosti "bacite pogled" na našu pomračenu zvijezdu – Sunce. Osim toga, moći ćete nam postaviti pitanja o svemu što vas zanima i dobiti odgovore te na taj način opet nešto novo naučiti. Podaci o pomrčini u Virovitici možete pogledati ispod ovog teksta. Dakle, pomrčina Sunca u Virovitici teći će po ovom "voznom redu":

  • Prvi prividni kontakt Mjeseca sa Suncem dogodit će se u 11,39 sati kada će Mjesec prividno prvi puta dotaknuti Sunce.
  • Maksimum pomrčine dogodit će se u 12,47 sati kada će Mjesec prividno prekriti najveću površinu Sunčeva diska – 52%
  • Kraj pomrčine, odnosno četvrti kontakt nastupa u 13,55 sati kada Mjesec prestaje biti vidljiv na disku Sunca.

Sve o pomrčini Sunca možete saznati pogledate li u našu rubriku Svemir, na stranici o Suncu. Svakako pogledajte i fotografije u našoj AstroGaleriji gdje možete pronaći puno astronomskih fotografija, sigurni smo da će vas to zanimati. Imate li svoje fotografije astronomskih tema, slobodno ih stavite u galeriju, pridružite se ostalima, neka se vide. Smatrate li da imate dovoljno lijepu fotografiju (može i fotografija ove pomrčine Sunca) da ju uvrstimo u AstroSliku dana, javite nam se svakako, rado ćemo ju objaviti. I naravno, želite li s nama brbljati o astronomiji i srodnim joj temama, dođite na AstroForum i slobodno se "razmašite" riječima, nećete biti jedini. Očekujemo vas.