Snimljena pomrčina Sunca

Ponedjeljak, 15. listopada 2007. u 21:20 sati

Kako smo i najavili, danas je bila vidljiva pomrčina Sunca. Početak pomrčine je u mnogim krajevima Hrvatske vjerojatno bio skriven oblacima, barem u Virovitici od kuda su ove fotografije, bilo je oblačno tako da nismo uspjeli snimiti početak pomrčine. No nismo klonuli duhom, bili smo strpljivi jer su prognostičari rekli da će se vrlo brzo razvedriti. Tako je i bilo, a samo tri sata prije toga, grmjelo je i sijevalo, kiša je padala… Ćudi proljetnog vremena reklo bi se. No, čim se počelo razvedravati, bacili smo se na posao i postavili teleskope koji su bili stacionirani na igralištu osnovne škole Vladimir Nazor u Virovitici. Lokacija je idealna za takva promatranja jer ima dovoljno mjesta, priključak za struju je također blizu i što je najvažnije, svi učenici koji su toga trenutka bili u školi, mogli su baciti pogled na ovu rijetku astronomsku pojavu. Da nije tako, mnogi od njih nikada vjerojatno ne bi imali prilike vidjeti pomrčinu Sunca. A, da je interes bio veliki, pokazuju i ove fotografije.

Svi su došli pogledati pomrčinu, od onih malih prvašića pa do učenika iz viših razreda. Niti njihovi nastavnici nisu propustili baciti pogled kroz teleskope. U funkciji su bila dva teleskopa. Reflektor ø 110/900 mm i jedan Celestron C8 opremljen Baaderovom folijom za promatranje Sunca. Manjim teleskopom pomrčinu se promatralo metodom projekcije na bijeli papir, dok je Celestron služio za fotografska snimanja metodom okularne projekcije. To se pokazalo izuzetno praktično jer nismo trebali postavljati laptope s kamerama. Sjaj slike u okularu bio je idealan za takva snimanja jer nas je više imalo digitalne fotoaparate i sve što smo trebali je bilo približiti ih okularu teleskopa i "ukrasti" sliku. Na taj način omogućili smo svima da pomrčinu promotre vizualno preko okulara, snime fotoaparatom i pogledaju projekciju na papir. Pri kraju pomrčine, uspjeli smo snimiti i dvije grupe Sunčevih pjega kako izlaze iza Mjeseca. Djeci je to bilo posebno zanimljivo i postavljali su puno pitanja. Zahvaljujući prof. Zlatku Kovačeviću, koji je to promatranje i organizirao, imat će o čemu raspravljati na satu izborne nastave iz astronomije.


Foto: Danijel Reponj, Olympus Camedia C-470

Eto, još je jedan zanimljivi astronomski događaj iza nas. Vrijeme nas je donekle poslužilo, fotografije imamo, a sve koje zanimaju, ostatak mogu pogledati u AstroGaleriji. Imate li ih i vi, slobodno ih pridružite ovima, bit će zanimljivije. No, sada nam preostaje samo da sačekamo kolege astronome koji su išli u Tursku snimati ovu pomrčinu Sunca. Da podsjetimo, od tamo se pomrčina vidjela kao potpuna ili totalna. Ne sumnjam da će njihove fotografije biti puno zanimljivije. Za razliku od njih, mi smo imali djelomičnu pomrčinu Sunca. No, bez obzira, podijelili smo ju s vama. Do idućega puta.

I za kraj još jedna zanimljivost o ovoj pomrčini. Astronauti koji se nalaze na Međunarodnoj svemirskoj postaji koja kruži oko Zemlje, snimili su fotografije Mjesečeve sjene koja pada na Zemlju, kada su se nalazili iznad Turske, područja s kojega se vidjela potpuna pomrčina Sunca. Za više informacija o tome svratite na stranice NASA-e:

Darkness of the Eclipse a call for Enlightenment
i na stranicu
Total solar Eclipse


Image credit: NASA


Image credit: NASA


Mjesečeva sjena na površini Zemlje za vrijeme pomrčine Sunca kako ju je vidjela
posada svemirske postaje MIR, 11. kolovoza 1999. godine

Eto, ovo je perspektiva koju do sada vjerojatno niste imali prilike vidjeti. Živimo u dvadeset prvom stoljeću i ovako nešto više nije nemoguće, a bit će toga sve više i češće. I zato, ne propustite priliku naučiti nešto više o svijetu koji nas okružuje. Pomrčine više nisu bauk, one su sasvim normalne prirodne pojave. Upoznajte ih i uživajte u njima, prekrasne su!