Adio ljeto

U ovoj noći, sa subote na nedjelju opraštamo se od ljeta, a dolazi nam jesen i malo manje vruće vrijeme.

Sezona ljetnih kruzera polako jenjava. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Članak
0Komentari
Broj otvaranja480

U noći sa subote na nedjelju, preciznije nedjelju 23. rujna 2018. godine, u 03:54 sati rano ujutro po našem vremenu, završava astronomsko ljeto i počinje jesen. Ljeto je s nama bilo od 21. lipnja, a u jeseni ćemo uživati sve do kasno navečer, 21. prosinca 2018. godine kada počinje zima. Prvi dan jeseni nazivamo i jesenski ekvinocij ili jesenja ravnodnevnica. Razdoblje dnevnog svjetla i noćne tmine traje podjednako. Sunce će u Puli prvog dana jeseni izaći u 06:53 sati, a zaći će u 19:01 sati. Skoro pun Mjesec (97%) izlazi u 18:39 sati.


Jesensko šarenilo nam je pred vratima.
Predstoji nam promjena meteorološke situacije u našim krajevima, sve zajedno vodi ka mirnom prelasku iz ljeta u jesen. Na dan početka ovogodišnje jeseni, daleke 1875. godine, po prvi puta uhićen je veliki kauboj Billy the Kid i smješten u zatvor iz kojeg je ubrzo pobjegao. Manje je poznato pravo ime ovog legendarnog kauboja - William Henry McCarty. Široj je javnosti otrpilike isto toliko poznato i otkriće osmog planeta - Neptuna (Johann Gottfried Galle i Heinrich Louis d’Arrest, po matematičkom proračunu Urbain-Jean-Joseph Le Verrier) sa berlinske zvjezdarnice 23. rujna 1846. godine.

Ode ljeto, dolazi jesen. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
U našim je krajevima na ovogodišnji dan početka jeseni, a prije svega dvadeset godina (1998.) u mirovinu poslata zadnja operativna parna lokomotiva. Ukoliko još niste stigli okusiti plažu, more i sunce nakon kraćeg hladnijeg razdoblja slijedi vrijeme za vas, ne čekajte drugo ljeto.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!