Dan za lovce na pun Mjesec

Danas, trinaestog dana listopada (nije petak već nedjelja) u 23:08 sati po našem vremenu, svjedočit ćemo punom Mjesecu.

Veliki Mjesec i meteori, zanimljivi prizor za promatranje.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja838

Obzirom na njegovu aktualnu, veliku udaljenost od Zemlje (402.724 km) teško da će ikoji medij izvještavati o "super Mjesecu". Neovisno o tome, posluže li nas vremenske prilike nemojmo propustiti izlazak potpuno osvjetljenog Mjesečeva diska nad istočnim horizontom u 18:41. Ovisno o prilikama u atmosferi i našem položaju u prostoru, Mjesec, iako udaljen skoro najviše koliko to može biti od planeta, svejedno može prividno biti neuobičajeno velik, a njegova boja varirati od sivih preko žutih pa do crvenih nijansi. Veoma rijetko dogodi se da "njegova boja" potegne i prema zelenom. Pedeset i dvije minute nakon što dosegne svoju punu fazu, točno u ponoć, biti će i najviše (45°) iznad horizonta tijekom noći.


Sve ovo događat će se na prijelazu Mjeseca iz zviježđa Kita u Ribe. Prilika je ovo za lovce na pun Mjesec da se dobro pozicioniraju, između sebe i Mjeseca namjeste poneki markantan objekt i sve to lijepo dokumentiraju fotografijom (fotoaparati, DSLR-ovi, mobiteli...). Nerijetko su upravo takve pejzažne astrofotografije prava mamilica za "sviđanja i dijeljenja" na društvenim mrežama. Uostalom, tko zna možda baš vi, u trenutku fotografiranja punog Mjeseca, budete imali sreću zabilježiti udar većeg nebeskog tijela u regolit i stvaranje novog kratera.

Kad gledamo Mjesec najčešće ga zamišljamo kao crno bijeli svijet. No kad pogledamo pažljivije, na fotografijama se
zamjećuju boje. Doduše radi se o jedva primjetnim nijansama, no boja ipak postoji. Pojačamo li saturaciju kod
obrade odmah postaje jasno da Mjesec ipak nije crno bijeli. Snimio: Zoran Novak, 11.09.2011. godine.
Pun Mjesec markantna je pojava na nebu naročito pri izlasku i penjanju iznad horizonta. Istovremeno, astronomima je tada ponajmanje zanimljiv za opažanje teleskopima, izostankom igre svjetla i sjena na njegovoj površini koje kod pogleda laika kroz okular na terminatoru izazivaju onaj "Vauu kako dobro".  Vremenske prilike još su nam uvijek naklonjene, sljedeći pun Mjesec u studenom vjerojatno će već obilježiti prva jutra sa mrazom. Stoga, prošetajte navečer i dajte mašti oduška, dok najmlađem članu obitelji ispričate priču o zagonetnom prirodnom satelitu našeg planeta.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!