Danas promatrajte veliki Mjesec na nebu

Tek 2026. godine Mjesec će biti bliže Zemlji nego što je danas. Ako vas je to zaintrigiralo, pročitajte o čemu se radi.

Osvjetljavanje Mjeseca zelenim laserima. © Ljubaznošću: NASA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2593

Jedva da smo pravo zakoračili u veljaču, a na nebu nas danas (19. veljače) očekuje drugi ovogodišnji "super Mjesec". Mjesec će tada biti pun, cijela nama vidljiva polutka osvjetljena je sunčevim zracima, te se nalaziti na manje od 360.000 km od Zemlje. Točno u 09:09 po našem vremenu razdaljina od centra Zemlje do centra Mjeseca iznositi će 356.762 km. Toliko blizu Mjesec i Zemlja neće biti sve do 2026. godine!


Mjesec u prigeju i apogeju, vidi se razlika u prividnoj veličini i sjaju. Velika slika
© Ljubaznošću: Zvjezdarnica Apollo / Danijel Reponj
U astronomiji ne postoji točna definicija super Mjeseca, zapravo ne postoji uopće takva nekakva definicija. Pojam "super" u eonsku gravitacijsku igru Mjeseca i Zemlje uveo je notorni astrolog Richard Nolle 1979. godine. Medijima se taj izraz dopao te je ubrzo super Mjesec postao globalni medijski događaj, naročito u terminima kada se ne događa dolazak nekog od sinova Božjih, treći svjetski rat (po drugi put), smak svijeta (po tko zna koji put) ili internet ne preplave fotografije obnažene djevojke bujnog poprsja u ulozi ambasadora novih tehnologija u trećem svijetu. Vremenske prilike su nam poprilično naklonjene, ovo je jedna od najtoplijih zima unazad mnoštvo godina.

Usporedba prividnih veličina Mjeseca u perigeju i apogeju (Supermjeseca i Mikromjeseca). Velika slika
© Ljubaznošću: Zvjezdarnica Apollo / Danijel Reponj
Bacite navečer pogled prema Mjesecu, ovako blizu nećete ga vidjeti godinama! Na sjeveroistoku izlazi u 17:08 (podatak za lokalitet Vidulini Observatory, centralna Istra), točno u pola noći s utorka na srijedu nalaziti će se u najvišoj točki na nebu (60.9°), u zviježđu Lava. Svakako pogledajte ovdje i saznajte kako astronomi mjere udaljenost Mjeseca, ali i još puno zanimljivih činjenica o Mjesecu. Naročito ako ste i ljubitelji finoga sira. :-)

Tematski povezani članci
Kotur sira zvani Mjesec
Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!