Istražimo Mjesec u toplini doma

Igra, zabava i učenje za sve. Večeri su sada duge, kliknite, zumirajte, prošetajte se (možda je bolje reći, preletite) tik iznad mjesečeve površine sa svojim ukućanima.

Umjetnički prikaz pogleda prema Mjesecu. © Ljubaznošću: Arief Gulo
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1483

Jeste li bili na Mjesecu, hoćete li tamo otići u skoro vrijeme, jel' tamo bio netko od vama poznatih? Ukoliko ste na ova pitanja odgovorili s "ne", nastavite čitati tekst. Vodimo vas na putovanje tik iznad Mjesečeve površine, s tako predobrom rezolucijom detalja da bi vjerojatno prošli i poligraf kada bi vas ispitivali što ste to vidjeli na Mjesečevoj površini. Ovu fotografiju Mjeseca priredio je Sean Doran.


Mjesečevi krateri. © Ljubaznošću: LRO
Ne znamo koliko je vremena potrošio na njezinu izradu no za istu je morao na poseban način obraditi tisuće fotografija od kojih je većinu snimila letjelica Lunar Reconnaisance orbiter (NASA). Koristio je i fotografije s misija Apollo ali i drugih robotičkih letjelica. Svaka od tih letjelica snimala je površinu Mjeseca pod drugim kutom i s različite udaljenosti te pod različitim kutom upada sunčevih zraka. A tu je i problem projekcije kojeg poznajemo s 2D karata svijeta naspram stvarnog oblika nebeskog tijela, kugle.

Mjesec. © Ljubaznošću: LRO
Pogledajte sliku i sknite si ju na računalo (onu originalnu, 10000 x 10000 piksela). Tu se nalaze fotografije u punoj rezoluciji. Večeri su sada duge, kliknite, zumirajte, prošetajte se (možda je bolje reći, preletite) tik iznad mjesečeve površine sa svojim ukućanima. Imati ćete dojam da ste u svemirskom brodu koji leti jako nisko iznad njegove površine. Tko zna, možda ugledate i vanzemaljske baze o kojima se toliko piše, a nikako da se pokažu dokazi o njihovom postojanju, ili bar geološke strukture od kojih će vam zastati dah. Prebacite pregledavanje slike na veliki ekran i uživajte, možda je ovo prigoda da cijela obitelj bude na istom poslu i u "istom filmu" bar pokoji minut ili sat, a ne da smo otuđeni svatko sa svojim mobitelom. Probajte!

Mjesečeve planine. © Ljubaznošću: LRO
Ako vam se ne sviđa što je ova fotografija besplatna za pregledavanje, uvijek možete potražiti neki od projekata mladih znanstvenika koji putem Interneta traže male donacije, kako bi razvili i realizirali neki projekt u budućnosti. Jer ne zaboravimo, planeri misije Apollo mogli su samo sanjati ovakve fotografije prije samo kojih pedesetak godina!

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!