Munje i snijeg

Sinoć smo svjedočili meteopojavi koja se statistički događa jednom godišnje.

Sniježni zimski ugođaj
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1493

Snijeg u Istri u zimskim mjesecima i nije tako rijetka pojava. Jučer smo svjedočili povećim snježnim oborinama koje su osim zimskih radosti zadale i poprilično problema u prometu. Danas je već situacija znatno drugačija, vedro, sunčano vrijeme i temperature iznad ništice otapaju snježni pokrivač.

Znamo da snijeg nastaje sublimacijom vodene pare u vidu heksagonalnih, prizmatičnih ili zvjezdastih kristala koji su izmiješani s ledenim kristalima. Kada se za to steknu povoljni uvjeti temperature i vlažnosti zraka slijepljene nakupine kristala bešumno padaju na tlo prekrivajući krovove, grane, automobile bijelom koprenom.


Vidulini u snijegu. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Volumenski gledano 95 % snježne pahulje čini zrak, otud i ono škripanje pod nogama kada zarobljeni zrak u snježnim pahuljama istiskujemo pritiskom stopala. Iskustveno znamo da je snijeg jestiv, probali smo svi zagriznuti u snježnu kremu koja se otopi u ustima. Ono što moguće nismo znali je pojava munje i grmljavine istovremeno s padanjem snijega. Tako nešto se veoma rijetko događa.

Meteorološki izvori kazuju kako je vjerojatnost da na nekom prostoru u istom vremenu imamo pojavu munja i snježnih padalina moguća prosječno jednom godišnje. Upravo se to u centralnoj Istri dogodilo sinoć. Iznimno rijetka istovremena pojava munja i snježnih oborina zabilježena je pri Vidulini Observatory i na širem području Žminjštine.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!