Nebeski trokut

Nova postava na večernjem nebu. Kako će vremenske prilike u našim krajevima biti nestabilne to je koloritni nebeski postav zagarantiran.

Mjesec i Venera na zapadnom obzoru. © Ljubaznošću: Stellarium
Članak
0Komentari
Broj otvaranja5369

Večeras i sutra (utorak 17. i srijeda 18. travnja) nedugo nakon zalaska Sunca nad zapadnim horizontom imamo priliku vidjeti bliski susret planeta Venere, Mjeseca i mladog zvjezdanog skupa Plejade (Vlašići ili Vlahi kako je lokalni njihov naziv). Sunce nam večeras zalazi u 19:53 sati, Mjesec u 21:30 sati, a Venera u 21:54 sati. Osvijetljeno je svega 2 % njegova diska te će se jedva nazirati na nebu nešto ispod sjajne Venere i sedam golim okom vidljivih mladih zvijezda, Plejada. Sutra (srijeda) navečer Sunce zalazi u 19:54 sati, Venera u 21:57 sati, a Mjesec u 22:42 sati.


Nebo 17. i 18. travnja 2018. godine u predvečerje.
Shodno tome gledano od horizonta prema zenitu Venera će se nalaziti najniže, a Plejade i Mjesec u ravnini "lijevo i desno" iznad nje te tvoriti trokut na nebu. Mjesečev disk biti će osvijetljen 7 % te imamo priliku vidjeti i pepeljastu svjetlost Mjeseca. To je indirektna Sunčeva svjetlost koja se odbija od Zemlje i obasjava površinu našeg prirodnog satelita, a vidljiva je upravo u danima kada je njegov disk veoma malim postotkom osvijetljen direktnim Sunčevim svjetlom.

Izgled zapadnog neba 18.4.2018. godine nakon zalaska Sunca. © Ljubaznošću: Stellarium
Kako će vremenske prilike u našim krajevima biti nestabilne to je koloritni nebeski postav zagarantiran. Moderni mobiteli omogućavaju nam da ovjekovječimo ovakva "pejzažna astrofotografska događanja" te načinimo prelijepe fotografije bilo za naš osobni gušt bilo za podijeliti na društvenim mrežama. Zaista vrijedi pogledati i probati, sljedeća slična prigoda nastupa tek za mjesec dana.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!