Nedjeljni nebeski doručak

Jutarnji doručak i kava uz Mjesec, Mars i Saturn. Imate prigodu, prije svitanja, vidjeti bliski susret Mjeseca, Marsa i Saturna nad južnim horizontom.

Nedjeljno svitanje donosi nam zanimljivi prizor na nebu. © Ljubaznošću: Stellarium
Članak
0Komentari
Broj otvaranja3536

(Ne)sretnici koji se i nedjeljom bude rano ujutro, imat će prigodu, prije svitanja, vidjeti bliski susret Mjeseca, Marsa i Saturna nad južnim horizontom. Za opažanje ove trostruke konjunkcije nisu potrebna optička pomagala, dovoljan je sneni pogled poviše južnog horizonta, a uz ilustracije koje donosimo nepogrješivo ćete prepoznati i identificirati aktere nedjeljnog ranojutarnjeg nebeskog druženja.


Mjesec i planeti na jutarnjem južnom nebu u nedjelju 8.4.2018. godine oko 5 sati. © Ljubaznošću: Stellarium
Mjesec je u tim trenucima od nas udaljen 402.000 km, Mars nešto više od 150 milijuna km, a Saturn gotovo milijardu i pet stotina milijuna km. Ukoliko prespavate ovo nebesko događanje isto možete vidjeti i pomoću neke astronomske aplikacije na mobitelu ili računalu, no morate priznati kako su čak i kava, čaj ili čaša vode daleko bolji u realnom nego u virtualnom svijetu.

Pogledajte na jug, prije izlaska Sunca.
Ukoliko se ipak nađete pod vedrim nebom nedjeljnog jutra pa pogledate skroz u vis (prema zenitu) te se upitate koja je ono sjajna zvijezda tamo, znajte da se radi o Vegi, glavnoj zvijezdi u zviježđu Lire.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!