Ožujak, mjesec zime i proljeća

Nekada davno prvi, a danas treći mjesec u godini. Nešto manje od tri tisuće godina u prošlosti, bio je to prvi mjesec u godini.

Klima se mijenja, a s njom i karakteristike godišnjih doba...
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2217

Mjesec ožujak (marač, mart) je dobio naziv po najvećem Rimskom bogu, bogu rata Marsu (Marte, Martius). Nešto manje od tri tisuće godina u prošlosti bio je to prvi mjesec u godini. Prema legendi bog rata bio je otac Romula, osnivača Rima, a samim time je Marte bio i "otac" Rimske imperije i naroda te mu je tako pripala čast da se po njemu nazove prvi mjesec u godini. Tijekom izmjena i uporabe različitih kalendara ožujak je uvijek zadržao svoje vremensko trajanje od 31 dan. Zanimljivo je spomenuti kako se na prostoru današnje Velike Britanije Nova godina na prvi dan ožujka slavila sve do ne tako davne 1752. godine. Ožujak je mjesec u kojem završava zima i počinje proljeće.


Marina Veruda. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
U Istri ožujak se još naziva i marač, marč, marc. Označava prevrtljiv i (vremenski) varljiv mjesec. Uzrečicu "čuvaj se marčenog Sunca" često ćemo čuti od naših starijih, a kad prođu tri slijeda olujnih marčenih bura znamo da se vrijeme stabilizira te krećemo prema ljetnim vrućinama. Ožujak je započeo hladnoćom, oborinama i sivilom ali je i pokazao prve prave proljetne dane. Kako vrijeme bude odmicalo postajati će sve toplije, a koloritni pejzaži te povećani broj kukaca označiti će početak novog buđenja biljnog i životinjskog svijeta. Pripazite na vremenske ekstreme jer ožujski dani znaju biti potpune suprotnosti. I dok nam jedan dan trebaju zimske jakne već dan nakon toga ne bi bilo naodmet razmisliti o kremi za sunčanje u slučaju dužeg izlaganja svjetlosti naše zvijezde. U današnje vrijeme ožujak je ponajviše poznat po tome što se osmog dana u mjesecu diljem planeta slavi Dan žena.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!