Petrova gora - Prvi međunarodni park tamnog neba u Hrvatskoj

Nakon dugogodišnjih priprema i brojnih astronomskih aktivnosti imamo Međunarodni park tamnog neba, za sada prvi i jedini takvi park u Hrvatskoj.

Perzeidi snimljeni na Petrovoj gori.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja745

Značajni krajobraz Petrova gora i Biljeg 17. lipnja 2019. godine službeno je proglašen Međunarodnim parkom tamnog neba prema kriterijima Međunarodne udruge za tamno nebo - International Dark-Sky Association (IDA). Petrova Gora je postala prvi i jedini takav park u Hrvatskoj. Oznaka međunarodnog parka tamnog neba jedinstven je način promocije zaštite noćnog neba na svijetu, a time ujedno i posebno priznanje zaštićenom krajobrazu kojim se dobiva dodatna vrijednost i atraktivnost ne samo u smislu zaštite prirode, već i u turističkoj ponudi. Oznaka se dodjeljuje zaštićenim područjima prirode koji imaju iznimno tamno nebo prepuno zvijezda te provode programe popularizacije astronomije, edukaciju javnosti o problematici svjetlosnog onečišćenja te aktivnu promociju i program očuvanja noćnog neba za sadašnje i buduće naraštaje.

Perzeidi snimljeni iz Međunarodnog parka tamnog neba, Petrova gora.
Značajni krajobraz Petrova gora i Biljeg prostire kroz dvije županije (Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija) i tri općine (Vojnić, Gvozd i Topusko). Značajnim krajobrazom upravljaju Javna ustanova "Natura Viva" za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije te Hrvatske šume kao pravna osoba koja gospodari šumama i šumskim zemljištem u vlasništvu RH na tom području.

Pokretač i nositelj procesa prijave značajnog krajobraza Međunarodnim parkom tamnog neba je Astronomsko društvo Beskraj iz Zagreba. Proglašenje parka tamnog neba podrazumijevalo je međusobnu podršku navedenih ustanova i općina s ciljem smanjenja svjetlosnog onečišćenja na području parka i okolice.

Nadamo se da će proglašenje parka tamnog neba osvijestiti važnost očuvanja tamnog neba ne samo kao turističkog potencijala, već i zbog zaštite ljudskog zdravlja i cijelog ekosustava koji je tijekom stotina milijuna godina evoluirao uz prirodnu izmjenu dana i noći.
Više o proglašenju Petrove gore međunarodnim parkom tamnog neba možete pročitati klikom ovdje.

Glavni tajnik / Secretary general: Dorian Božičević, mag. theol. mob: +385 (0)98 920 21 53
Hrvatski astronomski savez / Croatian Astronomical Union, Zagrebačka 2, 51550 Mali Lošinj
web: www.astronomskisavez.hr - e-mail: tajnik@astronomskisavez.hr
tel: +385 (0)51 233 871, fax: +385 (0)51 520 753

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!