Venera, Mjesec i ISS večeras na našem nebu

Nakon zalaska Venere izlazi ISS. Ne propustite prigodu večeras pogledati planet Veneru, Međunarodnu svemirsku postaju i mladi Mjesec.

Venera na noćnom nebu. © Ljubaznošću: M.Š.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja4370

Večeras na našem nebu po zalasku Sunca, nad zapadnim obzorjem imamo priliku vidjeti sjajni planet Veneru. Kada je vidljiva navečer nazivamo ju još i Večernjača ili Večernja zvijezda. Najpogodnije vrijeme za vidjeti ju i snimiti pejzažnu astrofotografiju mobitelom ili fotoaparatom, nastupa nakon 21:00 sati. Venera je danas od Zemlje udaljena nešto više od 200.000.000 km, a sjaj joj iznosi -3.8m (magnitude).


Venera nakon zalaska Sunca, 19.5.2018. godine. © Ljubaznošću: M.Š.
Vidljiva je do 23:08 sati kada zajedno sa zviježđem Blizanaca zalazi na sjeverozapadu. U to isto vrijeme na jugozapadu nisko iznad horizonta pojaviti će se Međunarodna svemirska postaja. Njezin polagani prolazak iznad naših krajeva vidljiv je u vremenu od 23:08 sati do 23:17 sati. Za vrijeme maksimalnog sjaja (-3.8m) izjednačit će se sa sjajem netom zašle Venere.

Venera u sumrak, 19.5.2018. godine. © Ljubaznošću: M.Š.
I dok udaljenost do Venere mjerimo s dvije stotine milijuna kilometara, ISS će nam prići na svega 425 km točno u 23:12:08 sati. Za to vrijeme mlad Mjesec na zapadu nijemo će promatrati smjenu ova dva sjajna objekta na našoj nebeskoj pozornici. Očekuje nas lijepo vrijeme, s pokojim oblakom koji će večerašnji smiraj dana dodatno obogatiti proljetnim koloritom.

Položaj Venere i Mjeseca nakon zalaska Sunca, 20.5.2018. godine u 21:38 sati. © Ljubaznošću: Stellarium / Zvjezdarnica Apollo
Ne propustite prigodu za pogledati Veneru, ISS i mlad Mjesec. Nisu vam potrebna nikakva tehnička pomagala već samo zdrava šetnja u večernjim satima. U narednim danima ISS-ova putanja često nadlijeće naše krajeve te ju je moguće vidjeti i po par puta tijekom noći. Opisani prolazak je najmarkantniji.

Položaj Mjeseca i ISS-a na zapadnom nebu, 20.5.2018. godine u 23:10 sati. © Ljubaznošću: Stellariun / Zvjezdarnica Apollo
Svi podaci izračunati su za lokalitet Vidulini Observatory u centralnoj Istri. Drugdje se oni mogu malo razlikovati po vremenu i položaju, na istarskom poluotoku razlike su neznatne.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!