Danas dolazi zima

Danas, 21. prosinca 2017. godine u 17:28 sati započinje zima i završava jesen za stanovnike sjeverne Zemljine polutke. Istovremeno, na južnoj polutci dolazi ljeto.

Članak
0Komentari
Broj otvaranja3620

Zima će trajati 89 dana, sve do 20. ožujka naredne godine u 17:15 kada nastupa proljeće. Prvog dana zime dan traje svega osam sati i četrdeset sedam minuta, čak šest sati i četrdeset osam minuta kraće nego prvog dana ljeta. Sunce je prvog dana zime od nas udaljeno 147.168.453 km, izlazi u 07:40 sati, a zalazi u 16:25 sati. Mjesec izlazi u 09:43 sati, a zalazi u 19:28 sati, od nas je udaljen 402.765 km, svega tri dana "star" mladi Mjesec lijepa je prigoda za njegovo opažanje golim okom.


Zimska idila.
U trenutku dolaska zime Sunce će se nalaziti iznad zapadne obale južne Amerike, a Mjesec iznad Atlantskog oceana. U našim krajevima tada je već poodmakli sumrak. Do kraja aktualne godine predstoji nam još svega deset dana. Prvi dan zime, ovisno o nebeskoj mehanici, može se dogoditi 20., 21., 22. i 23. prosinca. Početak zime na datume 20. i 23. prosinca iznimno su rijetki pa je tako primjerice zima 23. prosinca počela daleke 1903. godine, a slijedeći će se puta to dogoditi još dalje 2303. godine.

Za razliku od astronoma koji prvi dan zime određuju prema nebeskoj mehanici (položaju i odnosima nebeskih tijela u prostoru), meteorolozi početak zime računaju od prvog dana prosinca. Zima će trajati sve do 20. ožujka naredne godine kada počinje proljeće. Prvog dana zime Sunce je od nas udaljeno 147.18 milijuna kilometara. U Puli na primjer, ono  izlazi u 07:39 sati, a zalazi u 16:26 sati, Sunčevo podne nastupa u 12:02 sati. U vrijeme početka zime Europa tone u sumrak i noć. Prema dosad viđenom ova bi zima mogla biti jedna od hladnijih u posljednje nekoliko godina na našem podneblju.

Zima u Vidulinima. © Ljubaznošću: Marino tumpić
Suprotno uvriježenom mišljenju kako je na dan početka zime dan najkraći, a noć najduža stvar nije baš tako jednostavna. Na dan početka zime dan traje svega 8h 47m (Istra), gotovo sedam sati manje nego početkom ljeta. No isto toliko, dan traje u vremenu od 17. do 26. prosinca! Istina, razlikuju se vremena izlazaka i zalazaka Sunca, ali minute koje "dobijemo" kasnijim zalaskom Sunca navečer "poništene" su kasnijim izlaskom Sunca ujutro. Pa će tako prvi dan kada se "za minutu" produži trajanje dana (boravak Sunca iznad horizonta) nastupiti tek 27. prosinca. (Spustimo li kronološku ljestvicu na sekunde, stvar postaje malo kompliciranija.)

Istarski astronomi ne pitaju za žrtve, izlaze bilo kada i bilo kako i rješavaju probleme na licu mjesta, bez odgode :-)
Na staru godinu Sunce će zaći u 16:33 sati (sedam minuta kasnije nego danas) ali i izaći u 07:42 sati (tri minute kasnije nego danas) pa će razdoblje dnevnog svjetla biti tek nepune četiri minute dulje. Najkasniji zimski izlazak Sunca očekuje nas osmog dana siječnja, dan poslije (09. siječnja) ono napokon počinje izlaziti sve ranije, a već sredinom siječnja počinjemo i sami uviđati kako se trajanje danjeg svjetla produžava.

Zima obično pada na datum 21. prosinca, no nerijetko se to događa i 22. prosinca, ovisno o nebeskoj mehanici - odnosima Sunca i Zemlje u svemiru. Datum i sat trenutka dolaska zime variraju i ovisno gdje se nalazimo na planetu, shodno satnoj odnosno datumskoj podijeli svijeta na vremenske zone.

Antena budućeg radioteleskopa AU Vidulini. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Zabluda je i kako se Zemlja u trenutku dolaska zime (gledano iz perspektive nas na sjevernoj polutci, odnosno ljeta za stanovnike južne polutke) nalazi najbliže Suncu. To nije tako, u školama nas ne uče pravilno. Zemlja će se najbliže Suncu nalaziti 03. siječnja naredne godine u 06:34 sati po našem vremenu. Tada će ta udaljenost iznositi 147,097 milijuna km. Kažemo da je Zemlja tada u perihelu.

Svi oni koji bi radije živjeli na južnoj polutci, a ljubitelji su topline, sunca i mora, prije preseljenja neka dobro razmisle. Za razliku od "južnjaka", nama "sjevernjacima" osjetno se brže odvija proces produžavanja dnevnog razdoblja nego njima tijekom vremena.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!