Komet C/2020 F3 NEOWISE (i) na večernjem nebu

Ono što je najbolje, komet je od prije koji dan vidljiv ne samo ranim jutrom već i navečer, sat, sat i pol nakon zalaska Sunca.

Komet C/2020 F3 (NEOWISE). © Ljubaznošću: Danijel Reponj
Članak
0Komentari
Broj otvaranja871

Niste nešto previše oduševljeni ustajanjem dva, tri sata prije izlaska Sunca da bi pogledali komet na nebu, kiša i oblaci su se urotili protiv vas, propustili ste sve prigode za vidjeti uživo komet C/2020 F3 (NEOWISE) o kojem svi pričaju? Preostalo je još malo vremena za nadoknaditi propušteno.

Komet C/2020 F3 (NEOWISE) snimljen na sjeverozapadu oko 22 sata.© Ljubaznošću: Danijel Reponj / zvjezdarnica Apollo
Ono što je najbolje, komet je od prije koji dan vidljiv ne samo ranim jutrom već i navečer, sat, sat i pol nakon zalaska Sunca. Stoga, kada koloritno plavetnilo sutona zamijene tamne pastelne nijanse plave, koje naginju ka tmini noćnog crnila posutog svijetlim i manje svijetlim zvjezdanim točkicama, osigurajte si neometen pogled prema sjeverozapadnom horizontu. Najbolje u vremenu od 22:30 do 23:30 sati orijentirajte se ka sjeverozapadu.

Ispružite ruku ispred sebe, raširite kažiprst i palac okomito položeno prema ravnini obzora, tako da vrh kažiprsta "dodiruje" liniju horizonta i promatrajte nebo nešto malo poviše vrha palca koji "gleda" u vis. Pogledajte ilustracije u opremi članka. Uzmite si trenutak strpljena, ako ste u društvu, onaj tko prvi ugleda komet C/2020 F3 (NEOWISE) neka zna da je isto nebesko tijelo prošlo našim nebom u vrijeme kada su Egipćani gradili piramide, a sljedeća prigoda za vidjeti ovo svemirsko "derište razbarušene kose" kojemu se sada vide, ne jedan nego dva repa, uslijediti će nam u najskorije vrijeme, za tričavih sedam tisuća godina (6.953)!

Visina kometa na nebu biti će svakim danom sve veća. © Ljubaznošću: Sky & Telescope
Dalekozor, ma kakav bio, biti će od velike pomoći, kako u pronalasku, a posebice u opažanju kometa. Pronađite neki, možda se jedan primjerak nalazi u nekoj zaboravljenoj kutiji nadohvat ruke, možda ima neki kod djeda i bake, netko iz društva sigurno ima spravicu kojom će prizor tek četvrtog kometa vidljivog golim okom iz naših krajeva u zadnjih par desetljeća, zasjati u punom svjetlu.

Komet C/2020 F3 (NEOWISE) u ranim jutarnjim satima.
© Ljubaznošću: Danijel Reponj / zvjezdarnica Apollo
Izbjegnite opažanje preko krovova zgrada i direktno ili indirektno svjetlo (svjetlosno zagađenje) koje blješti u oči. Šanse da vidite komet koji se nalazi ne odveć poviše horizonta (tek oko 15° u gore navedeno vrijeme) time su rapidno manje. Želite fotografirati komet ali nemate profesionalni fotoaparat. Nikakav problem. Uzmite mobitel i slijedite elementarne upute za fotografiranje koje laicima sugerira voditelj Zvjezdarnice Apollo u Virovitici, Danijel Reponj; "Uzmite mobitel i postavite ga tako da se ne pomiče. Najbolje na stativ ili ga naslonite na neki nepomični predmet i okrenite ga da objektivom gleda prema kometu. ISO osjetljivost postavite na 400 ili više, a ekspoziciju snimanja stavite na 2 sekunde ili više. I snimajte…".Zaglavite li nakon večernjeg pogleda na komet negdje u gradu s društvom, muči li vas insomnija, radite večernju smjenu, komet C/2020 F3 (NEOWISE), otkriven 27.03.2020. od strane stroja, robota u svemiru (Near Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer), vidljiv je i rano ujutro. Poslije tri sata iza ponoći, potražite ga na sjeveroistočnom horizontu. Ili, budimo lijeni, pa samo sutradan poklikajmo fotografije na internetu onih koji su pogledom na C/2020 F3 (NEOWISE) obogatili svoj život nenadanim posjetiteljem iz svemira.

Položaj Međunarodne svemirske postaje i kometa. © Ljubaznošću: Stellarium
Kao još jedna zanimljivost, večeras, 18.7.2020. godine vidjet ćemo sjajan prelet Međunarodne svemirske postaje, preko cijelog neba. Postaja će se u 21:50 sati polako pojaviti iz smjera zapada i polako će se penjati sve više na nebu, da bi u 21:55 sati dostigla najvišu točku na nebu, skoro iznad naših glava i zatim polako nastavila let prema sjeveroistoku, gdje će nestati u 22:01 sati. Sjaj će joj dostići -3.1m zvjezdane magnitude. To znači da ćemo ju vidjeti odlično, poput vrlo blistave sjajne zvijezde koja polako putuje preko neba. Iskoristite priliku promatrati komet i Međunarodnu svemirsku postaju u isto vrijeme na nebu.
x (x)
 

Tematski povezani članci
Grad i zvijezda repatica
Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!