U susret Novoj godini

Do kraja ove godine ostali su nam još samo sati, najbolje da obveze ostavite za drugu godinu, a u ovoj uživate i lijepo se provedete za doček.

Članak
0Komentari
Broj otvaranja284

Godina koja je pred nama imati će 366 dana, 2020. je dakle prijestupna godina. U veljači ćemo tako umjesto uobičajenih 28 imati 29 dana, od kojih prvi i posljednji dan padaju u subotu. Prema Gregorijanskom kalendaru, kojime se koristi čitav svijet, upotrebljavamo dovoljno dobar način kronološkog računanja vremena kako bi naš kalendar odgovarao položaju Zemlje na svom putu oko Sunca.

Ipak, i tu se stalno potkradaju na prvi pogled nevidljive, sitne greške koje treba kompenzirati čim bezbolnije, kako kumulativno (kroz par desetaka godina ili stoljeća) ne bi imali snježnu mećavu usred srpnja na obali Jadrana. Zato imamo institut prijestupne godine.

Pogled na Zemlju iz svemira. © Ljubaznošću: NASA / ISS
Godina je prijestupna ako je djeljiva sa četiri, osim godina koje su djeljive sa stotinu, s izuzetkom onih koje su djeljive sa četiri stotine. Primjerice 1800. i 1900. nisu bile prijestupne ali 2000. je bila prijestupna. Sretnici koji su rođeni 29. veljače, ali i svi oni koji su rođeni bilo kojeg drugog datuma u godini, a žive u našim krajevima, tijekom 2020. godine, imat će nesreću da propuste pogled na dvije pomrčine Sunca i tri od četiri pomrčine Mjeseca koje će se zbiti.

Proljeće će započeti 20. ožujka, ljeto 20. lipnja, jesen 22. rujna, a zima 21. prosinca. Kako god da računate godine, do kraja ove godine ostali su nam još samo sati, najbolje da obveze ostavite za drugu godinu, a u ovoj uživate i lijepo se provedete za doček.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!