[- ASTRONAUTIKA -] > TEHNOLOGIJA U SVEMIRSKIM LETOVIMA

NASA proizvela motor koji ne troši gorivo

(1/7) > >>

Miha:
Znanstvena zajednica godinama se rugala izumitelju Rogeru Sawyeru, koji je tvrdio kako je stvorio motor za svemirska vozila koji ne koristi gorivo. Njegov EmDrive svi su proglasili nemogućim, jer njegov rad krši sve poznate zakone fizike.

Njegov potisnik navodno koristi virtualnu plazmu kvantnog vakuuma, tako što ‘odbija mikrovalove unutar zatvorenog prostora.’

Mikrovalove proizvodi struja koju je moguće dobiti sunčevom energijom, a potisnik ne koristi nikakvo drugo gorivo, što znači da krši zakon očuvanja momenta.

No, smijeh znanstvenika je zamijenilo čuđenje, nakon što su dva ugledna tima u svijetu uspjeli izgraditi EmDrive i ustanovili da - neupitno radi.

Grupa kineskih znanstvenika sagradila je EmDrive 2009. godine, i postigao je potisak od 720 mN - otprilike dovoljno za potisnik satelita, no međunarodna znanstvena zajednica ostala je skeptična spram njihovih tvrdnji.

Sada, američki tim u NASA-inom naprednom laboratoriju Eagleworks uspio je ponoviti njihov uspjeh - sagradili su sličan potisnik koji radi na istom principu. Njihov model proizvodi samo 0.3 mN, no svejedno dokazuje da motor radi. Ni sami ne znaju kako, no potvrdili su da radi.

- Testovi su pokazali da potisnik s rezonantnom šupljinom, jedinstveni potisnik na struju, proizvodi silu potiska koju ne možemo pripisati niti jednom poznatom elektromagnetskom fenomenu, i potencijalno demonstrira interakciju s virtualnom plazmom kvantnog vakuuma, stoji u NASA-inom priopćenju.

jutarnji.hr

galileo:
Dobrodošli u sezonu krastavaca!  :204:  :204:  :204:

Vidim više članaka na ovu temu.
Mašta se već otela kontroli pa već planiraju znatno kraća putovanja ne samo do Marsa, uzduž i poprijeko Sunčevog sustava nego i do drugih planetarnih sustava i galaksija.
Brod neće kršiti zakone fizike jer neće ići brže od svjetlosti nego će ispodsvjetlosnom brzinom pičiti kroz "naborani" ("zgužvani") prostor.
Druga varijanta je raspaliti kroz crvotočinu no tu ih zasad brine problem navigacije, ali će se i to rješiti s računalima na brodu.  :hopla:

 

Danijel:
Jedini problem je što nitko ne zna kako to funkcionira :zubo:

galileo:

--- Citat: Danijel - 01.08.2014. u 22:06:46 sati ---Jedini problem je što nitko ne zna kako to funkcionira :zubo:
--- Kraj citata ---
Ma nije bitno kako to radi ako ga jednog dana isprintaš 3D tehnologijom ...
... i praznih džepova odeš na godišnji na "Mali planet za veliki odmor!".  :287:

Acheron:
i koja koristi od 0.3mN potiska?

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju