[- ASTRONOMSKI INSTRUMENTI -] > IZRADA I MODIFIKACIJA ASTRONOMSKIH INSTRUMENATA

Izrada filtra za Sunce

(1/10) > >>

Danijel:
Kako je bilo rasprava o filtru za promatranje i snimanje Sunca, odlučio sam ga napraviti i pokazati kako se to radi. Imate li sve potrebno, cijela izrada traje oko dvadesetak minuta. Evo kao je to išlo kod mene. Ustanovio sam da je jedan plastični poklopac od Cedevite idealan za to. Savršeno pristaje na objektiv mojeg fotića, čak je malo na knap tako da ga moram baš zašarafiti i ne treba mi nikakvo dodatno učvršćivanje. Pa je to ispalo ovako:

Uzeo sam skalpel i izrezao rupu u poklopcu koja je oko 5 mm manja od njegove veličine, oboda. Zatim sam uzeo karton, odgovara onaj od kutije za cipele i izrezao prsten koji na knap paše u poklopac te na njega zalijepio Baaderovu Astrosolar foliju. Kada se to sve skupa postavi na objektiv, dobije se savršeni filter za fotkanje Sunca.


Pogled na vanjski dio filtraPogled na unutarnju stranu filtraFilter i poklopacSolarnu foliju treba zalijepiti tako da se na kartonski prsten s jedne strane nanese lijepilo, stavi na foliju, zatim se na rub folije nanese lijepilo pa ju se savine preko ruba s druge strane prstena i tako još jednom zalijepi. Dobro je rub folije svakih dva centimetra zarezati škaricama kako bi se ravnomjerno svaki fragment dao presavinuti. Na taj način izbjegavamo gužvanje folije.Zatim tako dobiveni filter stavimo u poklopac pazeći da ga ne oštetimo, sa stranom na kojoj je presavinuta folija, prema unutra.
I onda to izgleda ovako.

Inače, kako možete napraviti filter za Sunce od Baader Astrosolar folije opisano je na Baaderovim stranicama, a kupiti ga možete u riječkom Optimusu kod Zlatka gdje sam ga i ja svojevremeno kupio, a ima ga za kupiti i u Teleskop centru u Zagrebu. Cjenik iz Optimusa imate ovdje. Dakle, na trećoj stranici cjenika, solarni filtri su s oznakama Folija, a imate dvije vrste, za vizualna promatranja i za fotografiju. Odaberete si onu koja vam odgovara i po namijeni i po cijeni. Filtri dolaze u obliku tanke sjajne folije koju onda režete škarama po potrebi.

Evo rezultata :mrgreen:

Današnji izgled Sunca je ovakav
Moj snimakCanon EOS 450D, 24.09.2009. u 08:15:37, ISO 100, exp. 1/200 sec, f 5/6, FL 250 mm.

Naravno, sada trebam vježbati obradu snimaka Sunca, može to još bolje, no nemam teleskop pa ne mogu dobiti veće detalje. Problem je jedino bio kako izoštriti sliku jer se na laptopu slabo vidi slika pošto je sve svijetlo. Trebao bih napraviti nekakvu zaštitu od svjetla za laptop da bolje vidim sliku na monitoru. Najbrže rješenje je uzeti deku i pokriti se preko glave i preko laptopa i tako napraviti tamno okruženje pa izoštriti sve u piksel. To ću probati preko dana :wink: Imate li teleskop tada će biti i više detalja, veći snimci i slično.
Eto, nadam se da će ovo pomoći onima koji bi željeli snimati Sunce ili ga vizualno promatrati.

Disclaimer:

Ne mogu na sebe preuzeti odgovornost ukoliko nešto pođe po zlu pa stoga budite vrlo oprezni. Sunce je izuzetno opasan objekt za vaše oči ili opremu. Zbog velikog sjaja može prouzročiti ozlijede očiju i sljepoću ili oštetiti osjetljive senzore u vašim kamerama. Stoga ako niste sigurni što radite radije nemojte ništa pokušavati.

dag:
Bravo zec, dobar posao!

Krun0:
 :112:

evo i mene si natjerao da skinem prasinu s filtera danas  :mrgreen:

davor:
Čestitke dečki, dobre fotke!  [71*

Danijel:
Evo još jedna, malo sam se igrao krivuljama...

Canon EOS 450D, 24.09.2009. u 10:18:01, ISO 100, exp. 1/1000 sec, f 5/6, FL 250 mm.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju