[- ASTRONOMIJA -] > PHOTOSHOP

Isticanje boje na fotografijama Mjeseca

(1/3) > >>

Zocky:
Iako na prvi pogled fotografija površine Mjeseca djeluje crno bijela, ona to zapravo nije. Na površini se mogu zamijetiti vrlo suptilne boje, koje pak se podizanjem saturacije kroz obradu u Photoshop-u, mogu značajno istaknuti. Boje su na Mjesecu različite zbog različitog udjela željeza i titana na površini. Zbog velike zastupljenosti željeznog oksida u područjima mora, ista su tamnija zbog slabe refleksivnosti. Mjesta sa večom koncentracijom titana još su tamnija. Titan, odnosno titan oksid stvara pomak boje iz crvene prema plavom. Nešto više o bojama Mjeseca možete pročitati na stranicama NASA-e.

Za početak potrebna nam je fotografija snimljena kolor kamerom ili DSLR-om. Fotografija koja će poslužiti kao primjer, snimljena je fotoaparatom Canon EOS 50D, a korišten je teleskop Tasco T20. Prije obrade u Photoshop-u, izvršena je standardna obrada u programu Registax 6.

Datoteku dobivenu iz Registax-a, otvaramo u PS-u

Zocky:
Prvi korak je podešavanje balansa bijele boje. U 99% slučajeva možemo primijeniti Auto Color opciju (Image / Auto Color).

Zocky:
Nakon podešavanja balansa bijele boje, možemo početi sa podizanjem saturacije. Podizanje saturacije uvijek se kvalitetnije izvodi ako se primjeni više iteracija s manjim vrijednostima. Važno je odmah na početku napomenuti da je za najbolji rezultat potrebno malo eksperimentirati s postavkama. Za prvi set podizanja saturacije mogu se koristiti malo "agresivnije" postavke. U ovom slučaju primijenjene su 3 iteracije s postavkom od 60.
Image / Adjustments / Hue/Saturation. U prozoru koji se otvori boju ostavljamo na Master, a saturaciju dižemo na 60. Postupak primijenimo 3 puta.

Zocky:
Ovisno o teleskopu kroz koji se snima, kod podizanja saturacije vjerojatno je da će iskočiti magenta ili cijan, pa u ovom koraku odmah možemo smanjiti te nepoželjne boje.

Zocky:
Nastavljamo sa podizanjem saturacije. 3 iteracije, vrijednost 10.
Nakon ovog podizanja saturacije, potrebno je malo normalizirati boju. Odaberemo Image / Adjustments / Levels. U prozoru koji se otvori odaberemo srednju kapaljku (grey point). Na površini Mjeseca odaberemo što je moguće neutralniju pozadinu, te na nju kliknemo kapaljkom. I ovdje je potrebno malo eksperimentirati dok se ne dobije željeni rezultat.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju