Hvala vam svima

Hvala lijepa na odgovoru
! Jučer sam slučajno fotkao Andromedu (ali i bez obzira, u suštini bilo koji dio neba sa zvijezdama) kada otvorim svoj raw koji nema klipanja svijetlih dijelova (dakle zvijezda slikanih DSLR-om bez ikakvog filtera, bez ikakve obrade) nemam plavih zvijezda ni približno toliko (makar one bile vrlo sitne), bit će da je nešto do senzora i/ili obrade........... Imam bijele, žute, narančaste i jedva koju plavkastu (monitor mi je kalibriran)........
Sorry, Cimet, nisam ranije stigao odgovoriti.
Može biti i razlika u senzorima (ne znam čime ti snimaš), a sigurno ima nešto i u obradi... Vjerojatno i u monitoru, jer ja ove zadnje radim na laptopu...

Mislim da nikad ne možemo točno prikazati ni boje ni ostale karakteristike objekta, ali uz određeno znanje i trud možemo na fotkama postići njihov približno prirodni izgled. Ipak, najvažnije je da njima (na osoban i, naravno, subjektivan način) otkrivamo i prikazujemo ljepote svemira

@Zocky, Acheron:
Hvala na konstruktivnim i vrijednim kritikama i komentarima.
Da, može se još popraviti balans u samoj galaksiji. A ja sam krivac za onaj cyan oko jezgre, jer sam malo namjerno u PS-u naglasio tu nijansu

Problem je u monitorima jer se na mom monitoru baš ne vidi dobro ta nijansa (ali danas sam je opazio na mobitelu koji ima puno bolji zaslon).
Hvala ti Ach što si to zamijetio, ubuduće ću više paziti na to (u stvari to više neću raditi)

Zocky, nije bio HDR, ali sam radio inverzni overlay... vjerojatno je to bilo uzrok. U svakom slučaju, možda sam i malo pretjerao sa izvlačenjem informacija iz samo 9 minuta ekspozicije po dosta lošem nebu (bila je slaba transparentnost).