[- ASTRONOMIJA -] > PRAKTIČNA ASTRONOMIJA

Dnevnik promatranja

<< < (3/8) > >>

Danijel:
Ti si pravi dragocijeni izvor informacija iz prakse :106: :274:

Pokušat ću složiti nekakav predložak za dnevnik koji bi se mogao koristiti na promatranjima. Do sada imam samo onaj za skiciranje Sunca, i nekako mi uz svu tu astrofotografiju, skiciranje Sunca ima svoju draž. Na astrofotografiji ne možeš odrediti dnevni hod Sunca, ne možeš precizno odrediti strane svijeta na Suncu, ne možeš odrediti koji Sunčev pol je vidljiv, a prilikom skiciranja se to sve može odrediti pa mi pada na pamet ideja da kad nabavim teleskop, uz fotkanje Sunca radim i skice kako bih mogao dobiti sve te podatke.

Naravno, htio bih voditi i dnevnik noćnih promatranja, a tu nemam pojma kakve sve podatke bi trebalo prikupiti jer što više podataka zabilježim, to je promatranje vrijednije. Mislim, kad već promatram ne bi trebao biti problem i nešto zapisati, uz užitak promatranja napravi se i nešto korisno usput :251:

martina:

--- Citat: Acheron - 12.10.2011. u 22:22:25 sati ---Frik sam  8)

--- Kraj citata ---

Nisi frik, nego samo voliš to što radiš :wink:

Svaka čast, statistika za 5!!  [15*

Arkturus:

--- Citat: Danijel - 13.10.2011. u 00:28:53 sati ---...nemam pojma kakve sve podatke bi trebalo prikupiti jer što više podataka zabilježim, to je promatranje vrijednije. Mislim, kad već promatram ne bi trebao biti problem i nešto zapisati, uz užitak promatranja napravi se i nešto korisno usput :251:

--- Kraj citata ---
Naravno da je više podataka vrijednije. Ja npr. uopće nisam pedantan ko Ach, pa u dnevniku navodim samo osnovne podatke. Datum, mjesto i vrijeme (lokalno), instrument, tko je sve promatrao, postotak naoblake i koji su objekti promatrani. Ono što mi se čini bitnim i što zadnje vrijeme radim je zabilježba je li objekt viđen prvi puta. Zašto to? Mislim da mozak nekako pohrani u dugotrajnu memoriju sliku objekta i kad idući puta gledam očekujem da ću lakše naći objekt. Posebno ako se radi o objektima na granici vidljivosti. Povremeno dodam još poneku zanimljivost.
Ovo što Ach radi, to dolazi s većim iskustvom i on se može kraće vrijeme zadržati na pojedinom objektu, a da pohvata sve bitne činjenice. Meni osobno je gušt pronaći puno objekata, ali ne stignem sve analizirati. Zbog nestrpljenja brzo idem dalje.

Tvrtko:
Ja sam nedavno počeo zapisivati, zapišem datum i vrijeme promatranja, stanje neba, kako sam našao objekt (ovo radim jer se nadam na taj način bolje zapamtiti kako naći određene DSO-ove ubuduće - tipa, 2.5 puna telrad kruga od Enifa u tom i tom smjeru, itd), i kako objekt izgleda - da li dobro vidim detalje i koje, itd. Tako da mogu usporediti sa naknadnim promatranjima; npr jednom sam vidio Dumbbell maglicu kao lijepo i oštro definiran crni oblačić, a drugi put se jedva vidio sivi nedefinirani flek, itd. Još zapišem s kojim okularom sam što gledao radi kasnijih usporedbi.
Pomaže kad radim plan promatranja za neku večer - bacim oko na StarWalk da vidim što će uopće biti vidljivo u koje doba, pa bacim oko na dnevnike promatranja da vidim što bi ponovno htio naći, što eventualno nisam uopće našao prije ili se slabo vidjelo pa da opet probem, itd (recimo, imam plan tražiti M74 na Petrovoj Gori kada ulovim neku dobru noć za promatranje bez oblaka i mjesečine - probao sam ga naći jedno dva puta ali jednom seeing baš nije bio dobar a drugi put je mjesec izašao i pokvario stvar; mislim da stanje neba naprosto nije dozvolilo da se vidi kroz 120mm refraktor).

Mario:
Ja sam jednom probao napisat dnevnik sa promatranja, samo što je bilo dosta zima pa mi je dnevnik ispao nekako ovako

M13 - blabla
M31 - blabla, malo je zima
M101 - ne vidi se, zima je
Mxx - pa već je dosta zima
Mxxx - vraški zima
Myy - au mamicu mu zima za popi#$%&&/  :mrgreen:

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju