[- ASTRONOMIJA -] > PRAKTIČNA ASTRONOMIJA

Dnevnik promatranja

<< < (8/8)

Catch22:
Tomislave!  Sorry što sam nabaljezgao brdo poluistina i gluposti, no nisam imao namjeru napisati ozbiljan već zaista više humoristički tekst koji je već u startu bio off topic, s jedinom namjerom da oživim temu jer me zaista zanima što sve naše kolege amateri zapisuju i bilježe. Poznajem jednog koji je pisao kompletne meteo prognoze, uvjete vidljivosti na svakoj strani svijeta posebno i detaljno, a iz promatračkog dnevnika nije bilo jasno što se je te noći promatralo. Ja sam ukratko samo nagovijestio kako je nekada izgledala moja metoda "traženja" više nego promatranja, i da sam se toliko privikao na nju da mi je postala "jedina" što nije dobro. Vodila me misao da ponavljanje istih radnji dovodi do rutine u kojoj se mogu koncentrirati samo na zen FOV-a kako bi lakše uočio možebitne promjene istog. Tako da nemoj tekst uzimati za moj generalni stav već kao poticaj za nastavak topica, koji je po mom mišljenju dosta bitan za vizuelnu astronomiju. I druge stvari koje sam napisao (alt azimut montaža) jasno ciljaju isključivo na vizuelnu astronomiju. Definicuja seeinga preko magnitude naravno da nije točna, no to je po meni jedina stvar koja se može prilično točno odrediti, a po meni puno bitnija od vrhunskog meteorološkog izvještaja. Kada sam pokušavao u bilježnicu napisati više perifernih informacija, shvatio sam da ih večina nije točna (problem subjektivnosti) i zbog toga sam bio frustriran s takvim bilježenjem, a otuda i moj prethodni tekst gdje takve stvari prikazujem nevažnima (što isto tako u stvarnosti nije točno). Nadam se da sam se "oprao" i dajem ti za pravo što se tvoje opaske o magnitudi tiče.
Pozdrav

Danijel:
Catch22, meni je tvoj opis baš simpatičan, sjećam se da sam i ja prolazio kroz svakakve opise kada sam počinjao s vizualnim promatranjima, tada niam ni znao za te sve pojmove, nego sam opisivao ono što sam vidio, najbolje što sam znao. Kakav seeing, ocjene su bile od 1-5 uz mali opisni dio. Tada nismo znali za puno stvari koje danas znamo. A o filmovima i razvijanjima istih, pa izrada fotografija, je bila opet priča za sebe :286:

Catch22:
Da. Labos desno od ulaza. Nekad mi se činilo da Đuro Bermanec živi unutra. Nikad doć na red.

Tomislav:
Catch,
opasku si shvatio previše ozbiljno, nema potrebe za nikakvim pranjem :286:
Htjeo sam samo skrenuti pozornost, da ni bi zbunio nekog početnika koji bi to kasnije čitao. Jer osoba koja počinje znade lahko pomješati te pojmove. :76:

Navigacija

[0] Lista Poruka

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju