[- ASTRONOMIJA -] > PRAKTIČNA ASTRONOMIJA

Dnevnik promatranja

<< < (2/8) > >>

Bacač:
Bokte ni NASA ne vodi ovako sistematične dnevnike. :)

eulogy:
geek  [02* :mrgreen: , sala mala nadam se da i dan danas vodis dnevnike, jel je to ponekad jednostavno gust za citat sta si promatrao recimo prije 5-6 godina a kamoli se sjest u stare dane pa citati tako nesto je neprocijenjivo [15*

Danijel:
Kako određuješ ocijene za prozirnost, graničnu magnitudu, seeing? Postoji li nekakav standard?

Acheron:

--- Citat: eulogy - 12.10.2011. u 22:39:17 sati ---geek  [02* :mrgreen: , sala mala nadam se da i dan danas vodis dnevnike, jel je to ponekad jednostavno gust za citat sta si promatrao recimo prije 5-6 godina a kamoli se sjest u stare dane pa citati tako nesto je neprocijenjivo [15*

--- Kraj citata ---
pa pogledaj datum u jednom od screenshota, 2011-10-01 :)

Acheron:

--- Citat: Danijel - 12.10.2011. u 22:40:31 sati ---Kako određuješ ocijene za prozirnost, graničnu magnitudu, seeing? Postoji li nekakav standard?

--- Kraj citata ---

pa prije sam davao neke numeričke ocjene za prozirnost i seeing pa sam na kraju odustao od toga.
u zadnje vrijeme radije napišem "maglovito" ili "tanka naoblaka" ili "fantastično" za prozirnost
za seeing je sličan postupak "dobar" "dobar s povremenim zamućenjim" "loš s povremenim oštrim periodim" itd... lakše je za razumjeti i 5 godina kasnije umjesto neke brojčane oznake koja ti je prije 5 godina možda predstavljala nešto potpuno drugo.
Za graničnu magnitudu pogledam u zenit ili blizu njega najtamniju zvijezdu koju mogu vidjeti na trenutke i onda je potvrdim skrenutim pogledom. Kasnije provjerim magnitudu te zvijezde. Moram primjetiti da te procjene u zadnje vrijeme felšaju za cca 0.2 magnitude jer sam nabio dioptriju na lijevo (dominantno) oko pa više ne vidim najsitnije zvijezde.
Probao sam primjenjivati i standarde ali sam uvijek bio previše svojeglav za slušanje drugih :/

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju