[- PLAVI PLANET -] > TREĆI KAMENČIĆ OD SUNCA

Onkalo, dugotrajno odlagalište nuklearnog otpada u Finskoj

(1/5) > >>

Fire:
Naišao sam na zanimljiv dokumentarac "Into Eternity" u kojem se analizira problematika dugoročnog odlaganja nuklearnog otpada u Finskoj...pod to se podrazumjena vremenski period od 100.000 god. :shock:
Podzemno odlagalište Onkalo će biti smješteno 520m ispod zemlje u granitnoj stijeni i nalazi se 300km SZ od Helsinkija.

Projekt je stvarno kolosalan i momentalno je u 2 fazi gradnje što znači da kopaju ovaj zavojiti prilazni tunel (žuta boja).
Tempo kojim napreduju je 25m/tjedan.

Faza 1 (od 2004. do 2009.): iskop velikih količina zemlje i gradnja prilaznog tunela (žuta boja), koji spiralno vodi do dubine od 420 metara ispod zemlje;
Faza 2 (od 2009. do 2011.): nastavak iskopa do dubine od 520 metara, te daljnje ispitivanje okolnih stijena, da bi se izabralo najpovoljnije odlagalište;
Faza 3 (plan početka 2015.): gradnja samog odlagališta (zelena boja);
Faza 4 (plan početka 2020.): punjenje odlagališta u koji bi se položilo potrošeno nuklearno gorivo iz finskih nuklearnih elektrana. Očekuje se da bi se takvo odlagalište koristilo oko 100 godina, da bi se na kraju zatvorilo i zapečatilo.
Gradilište je u blizini nuklearne elektrane Olkiluoto.
Princip koji su naumili je taj da se odlagalište kada prestane sa radom (za 100+ godina) zapečati i cijela ova nadzemna infrastruktura ukloni kako se nebi uopće znalo da je nešto tu ispod.
Ulaz u podzemni kompleks.
Jedna od vertikala objekta...ima ih 3 (ventilacija ulaz i izlaz promjera 2.5m + lift za radnike promjera 3.5m)
Bušilica za verikale tokom rada se kreće (tj. vuče se) prema gore, ali je prvo izbušena pilot rupa malog promjera sa gornje strane.
Brzina bušenja 50cm/sat.
Ovdje su dva odlične info videa o svemu tome. [71*
http://bcove.me/h8c4hi10
http://bcove.me/ske776o4

Dokumentarac "Into Eternity" osim detalja gradnje i odlaganja nuklearnog otpada općenito propituje i problem ostavljanja ovakvoga mjesta budućim generacijama (pa i civilizacijama) koje dolaze u tih idućih 100.000 godina.
https://www.youtube.com/watch?v=Oy6GRQN63gg
Postoje 2 suprostavljena mišljenja...jedno da se stvar eksploatira koliko treba, zapečati i prepusti zaboravu i drugo da se označi nekako.

Ako se označi, kako to izvesti da budemo sigurni da će buduće generacije razumjeti poruku koja im je ostavljena s obzirom da se ne zna kako će naša tehnologija ičega funkcionirati u tako dugom vremenskom periodu.
Dali će to uopće spriječiti znatiželjnike da ipak otpečate spremište i pročačkaju što je unutra.
Nailazak na velike bakrene kontejenri će ih sigurno uputiti da je nešto važno i vrijedno.

Ako se pak ne označi koliku će to opasnost predstavljati u cijelom tom periodu.

Fire:
Momentalna pozicija građevinara...

garlic:
E da Nordijci...nisu bas imali sreće sa pozicijom na Kugli Zemaljskoj ali stvarno mogu biti primjer čitavom čovječanstvu kako se riješavaju stvari.  [71*
Da je njima dati hrvatsku državu na povjerenje, upravljanje i izgradnju bili bismo prvi on the world!

Steblaj:
Neznam, meni je riješavanje problema nuklearnog otpada uvijek podsjećalo na onu o noju i glavi u pjesku.

Ako ne vidiš problem, nema ga.

garlic:

--- Citat: Steblaj - 08.11.2012. u 17:32:28 sati ---Neznam, meni je riješavanje problema nuklearnog otpada uvijek podsjećalo na onu o noju i glavi u pjesku.

Ako ne vidiš problem, nema ga.

--- Kraj citata ---


Finci su izgleda vidjeli problem a ti ne vidiš zalaganje Finaca da ga riješe na najbolji i najprihvatljiviji način. Jel hoćeš el. energiju u kući? Onda moraš pristati na kompromise. Hidroelektrane? Paaa, smisli ti gdje ih projektirati i postaviti. Dubrovačka Ombla? Riješila bi elektroenergetsku nestabilnost juga države ali nitko neće tu hidroelektranu. Onda im ponudiš nuklearnu elektranu - to pogotovo ne dolazi u obzir! Pa što ćemo onda? Ali struju trebamo i to u sve većim količinama.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju