[- ASTRONOMIJA -] > SUNČEV SUSTAV

Prvi međuzvjezdani komet???

<< < (2/6) > >>

davor:

--- Citat: Acheron - 26.10.2017. u 22:13:59 sati ---Zašto misliš da je jako, jako, jako mala?

Mene čudi da već nismo prije nabasali na takva tijela, ali tek zadnjih 25 godina radimo na tome da sustavno popišemo mala tijela sunčevog sustava.

--- Kraj citata ---

Malo sam kalkulirao omjere veličline naše galaksije, broja zvijezda, veličine oortovog oblaka i dobio jako mršave rezultate. A pritom sam zanemario činjenicu kako su većina tijela gravitacijski vezana za matičnu zvijezdu i slaba je šansa da se "odljepe".  Materija je uglavnom lokalno vezana i ima vrlo malo malih masa koje slobodno cirkuliraju galaksijom. 

Šegi:

--- Citat: davor - 28.10.2017. u 15:48:21 sati ---... ima vrlo malo malih masa koje slobodno cirkuliraju galaksijom.

--- Kraj citata ---

Hrmble... more neka referenca za potkrijepit ovu izjavu, odakle znamo koliko ima malih masa koje slobodno cirkuliraju galaksijom?

Bobo:
Nije li nedavno bila vijest da će "uskoro" blizu Oortovog oblaka proći zvijezda koja bude ga pošteno razbucala?

Arkturus:

--- Citat: Bobo - 28.10.2017. u 18:25:21 sati ---Nije li nedavno bila vijest da će "uskoro" blizu Oortovog oblaka proći zvijezda koja bude ga pošteno razbucala?

--- Kraj citata ---
Možda je bila takva vijest, ali kad bi i neka zvijezda prošla kraj oblaka npr. na 1 s.g. ona bi znatnije poremetila samo onaj mali, mali dio oblaka najbliži njoj. Tak da baš ne bi razbucala, nego bi izazvala lokalni poremećaj.


--- Citat: davor - 28.10.2017. u 15:48:21 sati ---Malo sam kalkulirao omjere veličline naše galaksije, broja zvijezda, veličine oortovog oblaka i dobio jako mršave rezultate. A pritom sam zanemario činjenicu kako su većina tijela gravitacijski vezana za matičnu zvijezdu i slaba je šansa da se "odljepe".  Materija je uglavnom lokalno vezana i ima vrlo malo malih masa koje slobodno cirkuliraju galaksijom. 

--- Kraj citata ---
Dvije stvar.
Nije li Oortov ooblak nešto tako daleko da su tijela u njemu gravitacijski jako slabo vezana uz Sunce? Ako te pogodi nešto masivnije mogo bi oodletit sam od sebe (možda). A tu je i utjecaj drugih zvijezda u bliskom prolazu koje vuku svu materiju sebi.
Druga stvar je da Sunce može proći blizu Oortovog ooblaka druge zvijezde i pokupit njen ootpad ili ga barem ootrgnuti od matične zvijezde. Na taj način mogao bi se međuzvjezdani prostor fest napuniti lutajućim objektima, u nekoliko milijardi godina. A i onaj navedeni link govori da je tijelo došlo iz pravca našeg galaktičkog kraka, dakle najgušćeg dijela, gdje se rađaju zvijezde i gdje je za oočekivati da ima puno sitne materije.

Acheron:
Mi smo tek počeli otkrivati planete lutalice (pleonazam :D) tj. one bez matičnih zvijezda. Ako postoje smeđi patuljci i planeti, sve masivna tijela, koja lutaju okolo bez matičnih zvijezda jer su izbačeni, za očekivati je kako postoji proporcionalno veći broj malih tijela koja se vrzmaju po galaksiji.
U prilog tome bi išla činjenica kako se većina zvjezdanih sustava stvara u otvorenim skupovima, siguran sam kako tamo ima dovoljno gravitacijskih interakcija za malo "pomesti" Oortove oblake ili rubove protoplanetarnog diska.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju