[- ASTRONOMIJA -] > PRAKTIČNA ASTRONOMIJA

Promatranje u Istri

<< < (3/116) > >>

Valent:
Lijepi izvještaj, svaka pohvala...  :215:

ediglavas:
Nastavak je usljedio već sinoć.
U promatračkoj astronomiji nema čekanja – ako je večer dobra mora se izaći. Slijedeću bi se moglo čekati... i čekati ... 
Uglavnom, prognoza je na Meteoblue (odličan švicarski program) pod seeing govorila da će u 21 sat biti 100% naoblake a sat kasnije 75%. Za 23 sata je bilo 0%. Drugi elementi: vlaga, vjetrovi u raznim visinama, seeing su bili odlični. Na 7timeru je bilo 7/8 naoblake za 22 sata pa kasnije manje, s drugim elementima dobrim, pa smo poslije zadnje provjere prognoza u 18,30 definitivno odlučili da se ide.
Na poziciji je tih 75% izgledalo prilično žalosno a i nije pokazivalo namjeru da se raščisti. Ništa, čekanje. Malo sam odrijemao u autu i, oko jedanaest se otvorio prvi prozor u dijelu oko Saturna i sjevernije.
Saturn jasan, sateliti vidljivi, četiri na jednoj i jedan na drugoj strani; Titan tako velik i dosta ispod ravni prstena da sam mislio da se umiješala neka zvijezda. Pruge se ipak nisu vidjele što je ukazivalo na to da vrijeme nije baš najbolje (a normalno, prije deset minuta je tu bio oblak!).
Mislio sam se baviti Labudom, ali tamo je bilo veilova ko u priči (i bez OIII filtera) pa sam krenuo na Velikog medvjeda: mogu se pohvaliti da sam odradio sve emove u i oko Velikog medvjeda pa i onaj M40 koji je dvojna zvjezda (što li bi Messieru te večeri?). Pogledao sam i M102 (NGC 5866): iznenađujuće lijepo se vidjela struktura, jezgra i svjetliji krak posebno, kao neki veliki zarez. Da se vratim. Kod Sove se nisu baš vidjeli detalji. Mijenjao sam filtere i povećanja ali ništa – pravilna okrugla prozračna velika kuglica i to je to. M108 duguljasta, M109 jezgra i vidi se da je još nešto ali nejasno, M51 s jasnim krakovima sve do druge jezgre, M101 ogromna ali puno od toga treba zamisliti, M81i M82 baš lijepo vidljive (M82 s jasnim "pukotinama" oko sredine). Kad sam već bio tamo pogledao sam i dvojnu Mizar.
U to vrijeme više nije bilo oblaka ni drugdje pa sam otišao do Lire i pogledao M57 – lijepo se vidio prsten i različita struktura prstena i unutrašnjosti, zvjezdica 13. magnitude odmah do njega, ali ne i centralna zvjezdica (za nju bi trebalo jedno 10.000 $).
Kad se već pružila prilika pogledao sam i Veil nebulu (dio, NGC 6992) – vidjela se krasno, veličanstveno (ethosom na 120x). Ivanu se više svidjela bez filtra, a ja se nisam mogao odlučiti sviđa li mi se više s filtrima (UHC i OIII) ili bez njih. Svakako finale večeri.
No, kako otići kući bez komete? Skoro nikako. Nastupilo je čekanje i traženje. Alfa Perzeja je bila na mjestu, gama Andromede isto, ali kometa je još niže. Pogledao sam i najbližu nam galaksiju u međuvremenu, a onda su se polako pojavljivale i druge zvijezde Perzeja i na kraju, po skici s SpaceWeathera postala je vidljiva i kometa – ličila je na zgusnuti globularni skup, nije imala repa tako nisko uz horizont, ali nije bilo sumnje da je bila tamo!
A sati je bilo 2 i 40, a doma sam došao u 3 i 25. Ali to je to. Ili se gleda ili se sjedi doma.

Todor:

--- Citat: ediglavas - 10.06.2010. u 13:09:41 sati ---A sati je bilo 2 i 40, a doma sam došao u 3 i 25. Ali to je to. Ili se gleda ili se sjedi doma.

--- Kraj citata ---

 :shock:
Vi ste još bolji od nas

davor:
To se zove dobro iskorištena promatračka noć! Što kazati? Bravo i hvala na lijepom izvješću!

Da, jučerašnji  zanimljivi raspored ju Saturnovih satelita i mi smo zamijetili. Četiri satelita su tvorila mali cluster.

Beorn:
Odlično Edi!!! Užitak za čitati, a kako li je tek bilo tamo  :D.
Sombrero...Meksiko... he he he

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju