[- ASTRONOMIJA -] > PRAKTIČNA ASTRONOMIJA

Dnevnik promatranja

<< < (7/8) > >>

davor:
Thanx!

Danijel:
Pa, znate da sam poželio napisati nekakvu recenziju. Još ga moram bolje upoznati no mogu reći da sam oduševljen. Ima zaista toliko mogućnosti da ih ne mogu ni pobrojati. Ovo nije samo planer promatranja ili dnevnik, kada unesete sve podatek o opremi koju posjedujete, on će vam na osnovu toga pokazati puno toga o planiranim promatranjima i snimanjima, prikazat će podatke koje biste inače morali računati ili tražiti na Internetu, možete mu unijeti i podatke o vidjlivosti svakog dijela neba pa će vam na karti označiti uvijek što i kada možete vidjeti sa mjesta s kojega promatrate. Na prmjer, imate zgradu, drvo ili još nešto što vam smeta za vidljivost neba, on će to uzeti u obzir i u planiranju vam pokazati što će se vidjeti, a što neće. Ma gomila toga što tek trebam odgonetnuti.

Meni se jako sviđa jer nije samo puki statističar ili evidentičar nego je to zapravo pravi mali softverski dragulj. Možete ga koristiti i nelicenciranoga ali onda nećete imati punu funkcionalnost no većini nezahtjevnih korisnika će biti i takav sasvim dovoljan. Možete ga povezati i s računalom montaže teleskopa, možete ga kombinirati i s Cartes du Ciel mislim i još nekim planetarijskim programima. Opcija za podešavanje svega i svačega ima mali milijun i svatko si ga može podesiti za bilo koju perveznu astronomsku potrebu. Statističari, poput pedantnih Acherona ili Krun3, mislim da bi se valjali u AstroPlanerskom blatu ko male sretne gice :287:

Ima i odličnu podršku od strane proizvođača, a puno, zaista puno toga se može naučiti i na njihovoj Yahoo grupi na kojoj možete komentirati i postavljati pitanja o svemu što vas zanima o funkcioniranju tog programa. Eto, to bi bilo u najkraćim crticama :286:

Danijel:
Evo jedan primjer, ispis jednoga "virtualnog" promatranja Sunca :286:

Catch22:
Ajde da malo oživimo temu. Makar, ovo što ću napisati su samo crtice iz povjesti.
Osim osnova sferne astronomije, što je svatko morao znati i gdje nije bilo popusta, na zvjezdarnici smo naučili i različite načine promatranja. S vremenom je svatko usvojio
neki svoj sistem (ovisno o interesu), a ja sam koristio slijedeći.
Kvalitetu viđenja ili ti ga "seeing", sam definirao isključivo onim što vidim a ne nikakvim ocjenama. Znači da je magnituda najslabije zvijezde koja se još vidi bila "seeing". Od 5 prema 4 se išlo u birtiju.
Kako je u prošlom stoljeću postojala mala šansa da se pikne nova kometa (ili ponovo vidi povratnica), metoda promatranja je bila namjenska a često i poskrivečka da neko ne skuži što se u stvari čini (zamislite kak bi mi bilo neugodno da slučajno nađem kometu). Prvo se je pregledavalo zapadno nebo što manje stupnjeva od sunca (a ne na istoku gdje je već bilo nočno nebo), oko ponoći na sjeveru (isto tako što bliže suncu), a pred jutro na istoku (opet blizu sunca). Pregledavali su se i drugi djelovi neba, ali ne toliko detaljno. Od jedinih podataka koje sam znao zapisati je "cajhna" gdje sam stao te noći, da bi na istom mjestu mogao nastaviti slijedećom prilikom. Kako sam oduvijek na Alt-Azimutu, to bilježenje zadnjeg položaja je bilo dosta problematično, a pomicanje za jedno vidno polje (malo manje od jednog) još problematičnije. Bilo bi tu još dosta toga za napisat no mislim da nije primjereno uz sve te sadašnje go-to i slične đinđe, a ovakav način promatranja koji sam pokušao ukratko dočarati, graniči s besmislom jer danas svi znaju da češ prije otkriti novu kometu na internetu by neki all sky robot nego ovakvim smješnim metodama. No ja si ne mogu pomoći i več refleksno ciljam zapadni horizont, i ustaljenim "tikovima" pomicanja cijevi za FOV svaki put na isti način počinjem promatranje, a onda se trgnem kad me netko sa strane pita: Jel se to ti zaj...vaš ili što?

Tomislav:
Catch,

ako smijem dati opasku, magnituda bi morala biti povezana sa transparentnošću, a ne seeingom.
Seeing je povezan sa gibanjem zraka i turbulencijama u atmosferi i koliko isto utječe na mirnoću slike.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju