[- PLAVI PLANET -] > PRAPOVIJESNI ŽIVOT ZEMLJE

Hipoteza Šive i zašto je mnogi brkaju sa ludorijiom o Nibiruu?

(1/2) > >>

bonobo:
Ova hipoteza potječe od astronoma Michaela Rampinoa, barem u verziji koja uključuje period od oko 30 milijuna godina u kojem se, po njemu, povećava učestalost svemirskih impakata na Zemlji, izazvanih kometima iz Oortovog oblaka. Izgleda da ju kanadska "Earth impact Database" dosta dobro potvrđuje, barem do srednjeg trijasa. Jedna druga lista, koju je koristio Rampino, vjerojatno australska, potvrđuje ju do duboko u paleozoik.
Ne vidim u tome nikakve veze sa navodnim Nibiruom. Molim mišljenja mudrih i učenih!

dag:
A da stavis neke linkove?

davor:
Ovo je potpuno nejasno. Naslov i post nemaju neke poveznice. A nema niti hipoteze  :?:

bonobo:
Evo nekoliko linkova: http://en.wikipedia.org/wiki/Shiva_Hypothesis
                              http://adsabs.harvard.edu/abs/1996EM%26P...72..441R
                           http://users.tpg.com.au/users/tps-seti/crater.html 
Žao mi je što sam u najavi teme bio nejasan, ali mi se žurilo, a mislio sam da je stvar poznatija. Također ovo često brkaju i poistovjećuju sa pseudoznanstvenom pričom o Nibiruu, ali mi nije jasno zašto. kada sam prije 2- 3 godine slično pitanje postavio skupini znanstvenika u emisiji "Andromeda", bili su više- manje upoznati sa hipotezom Šive, ali me je neugodno iznenadio kada sam kasnije slučajno naletio na internetu na UFO-Nautica Podcasting, koji je između ostalih, puštao i snimke starijih "Andromeda", sa prethodnim kratkim opisom tema i pitanja. Tako je tamo spomenut "jedan slušatelj koji je opet provocirao pitanjima o planetu X i Nibiruu". I to mi je prištekano baš na pseudoznanstvenom portalu.

A ja nigdje nisam spomenuo ni jedno ni drugo, već sam kao jedan od mogućih uzroka povećane učestalosti svemirskih impakata sa periodom od tridesetak milijuna godina naveo hipotezu da imamo pratioca kojem je perihel na vanjskom rubu Oortovog oblaka (0,8- 1,0 g.s.), a afel na oko 1,5 g.s. od Sunca. Izvorna hipoteza smatra da je glavni uzrok povećane učestalosti impakata gibanje Sunca kroz galaktiku, presijecanje galaktičke ravnine i prolazak kroz galaktičke oblake međuzvjezdanog plina.

Toliko za sada. nadam se da sam bio nešto jasniji.   

Frank:
Puno je naziva za relativno jednaku stvar.

Nažalost fama oko 2012. je izjednačila mnoge znanstvene teorije s glupostima i ljudima nepotrebno zamaglila stvarno stanje stvari. Ideja o periodičnim izumiranjima (zbog dalekog Sunčevog pratioca) je napuštena već neko vrijeme. Ali to ne znači da takav pratioc ne postoji. Ovih dana se digla hajka oko WISE-a i otkrića Tychea. Stoga je i NASA dala svoj odgovor glede tog pitanja:
http://www.nasa.gov/mission_pages/WISE/news/wise20110218.html

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju