[- ASTRONOMIJA -] > NAJAVE DOGAĐAJA

Predavanje - GRAVITACIJSKI VALOVI - NOVA ERA ISTRAŽIVANJA U ASTROFIZICI

(1/1)

Beorn:
Predavanje Vibora Jelića GRAVITACIJSKI VALOVI - NOVA ERA ISTRAŽIVANJA U ASTROFIZICI.

Četvrtak, 15. ožujka 2018. u 18:00 sati, Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb

Trebalo je više od 45 godina istraživanja da bi znanstvenici uspjeli izravno detektirati gravitacijske valove. U doba dok su ljudi na Zemlji otkrivali vatru, dvije crne rupe spiralno su padale jedna prema drugoj i pritom emitirale gravitacijske valove. Ti su valovi prije dvije godine stigli do Zemlje i izazvali mreškanje prostorvremena od samo 1/1000 promjera protona.
Te gotovo zanemarive promjene detektirane su s pomoću LIGO interferometra. Po važnosti ovo je jedno od najvećih otkrića u današnjoj fizici i astrofizici te ne iznenađuje da je ovogodišnja Nobelova nagrada iz fizike upravo dodijeljena za ovo otkriće. Predavanje će obuhvatiti kratki povijesni pregled istraživanja gravitacijskih valova, mehanizme nastanka, izazove detekcije te revoluciju istraživanja svemira koja je upravo počela.

Vibor Jelić je astrofizičar s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Područja su njegova istraživanja eksperimentalna kozmologija i radioastronomija. S pomoću radioteleskopa LOFAR aktivno sudjeluje u detekciji zračenja stara oko 13 milijardi godina, iz razdoblja nastanka prvih zvijezda u svemiru.

Izvorna poveznica:

--- Kod: ---http://www.matica.hr/zbivanja/predavanje-vibora-jelica-gravitacijski-valovi-nova-era-istrazivanja-u-astrofizici-2348/
--- Kraj koda ---

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju