A tko danas ozbiljno promatra od doma?
Evo ja promatram sve sto je "ozbiljno" od doma....sve ovo ostalo je vise druzenja radi...
doma imam komp ,struju, net,gablec,bambus

.....
A ak bi isao nesto ozbiljno osim astrofotografije (cak ni njima nije lako - vizualno gustanje i skiciranje
je druga stvar) raditi na teren trebao bi kamp prikolicu i goto
montazu.....onako uz baterijicu i kartice je stvarno frustrirajuce naci npr neku zvijezdicu ili asteroid
12. magnitude......koju uopce i ne vidim sa skopom,no A530 je vidi i njime mogu sasvim
dobro ocjeniti njezin sjaj ili poziciju u rangu vizualnog promatranja...
Uvjek sam najradije promatrao s balkona i za razliku od prije 20 godina kad je nebo bilo
skoro redovno 6m i vise,kao ugljen crno....danas se skoro pa na mjesecnoj bazi osjeti
povecanje LP ..nebo je sivo ,donjih 30 stupnjeva blijesti od LP...tu i tamo bude koja
suha noc bez vjetra - nirvana.........no to je prije bilo redovno skoro pa 50% vedrih noci...
Citao sam izvjestaje tamo iz ceterdesetih po kojoj se da naslutiti da je nebo u Zagorju
bilo skoro pa 7m....
Neozbiljno je spominjati nekakav smog ,kad glavni uticaj ima reflekcija LP,prvenstveno od
neizbjezne vlage u zraku,a veliki uticaj ima i kondenzacija pare iz ispusnih plinova aviona
koja na velikim visinama formira mrenu koja sve cesce gusi nebo za skoro magnitudu....