[- ASTRONOMIJA -] > FORUMSKI RJEČNIK

Mjesec i mjeseci

(1/7) > >>

Bacač:
http://dnevnik.hr/vijesti/znanost-it/spektakularne-fotografije-pratioca-planeta-u-suncevom-sustavu.html

Čitajući ovaj članak malo sam se zapitao, ako je ime Zemljinog prirodnog satelita Mjesec nije li onda malo krivo svaki prirodni satelit zvati mjesec?

Zamislite recimo da čitate članak u kom piše: "...Zemljin ganimed Mjesec od nje je udaljen...". :hopla:

Danijel:
Bilo je već rasprave o tome ovdje, ja i dalje držim stajalište da uvijek treba pisati prirodni satelit, a ne mjesec. Zbog toga dolazi do ovih zabuna koje spominješ. Mislim da nije dobro pisati recimo Jupiterov mjesec Ganimed nego Jupiterov prirodni satelit Ganimed. Isto tako naziv satelit postaje općeniti naziv za neko tijelo koje je gravitacijski vezano uz drugo tijelo, a raspoznajemo umjetni i prirodni satelit. Ako napišemo Jupiterov satelit Ganimed, ili Jupiterov satelit Galileo, nama je to jasno ali možda neće biti jasno onome tko ne zna da li je riječ o prirodnom satelitu (u prvom slučaju) ili umjetnom satelitu (u drugom slučaju). Mislim, sve je to lijepo razrađeno samo se treba držati tih pravila i nema greške.

lonewolf21:
+1  [71*

BadMad:
Meni je mjesec sasvim OK. Ako baš treba urazličiti Mjesec i mjesec u nekom kontekstu, onda ajde, prirodni satelit Ganimed. Ali ako nekoga buni konstrukcija Jupiterov mjesec Ganimed, taj vjerovatno spava već kod upi od Jupiter  [59* jer ga tema ne zanima. Koga zanima, naučio je ili će naučiti da je mjesec/Mjesec ime zemljinog satelita, naziv za svaki drugi prirodni satelit, dvanaesti dio godine...

A ako ga zanima tema, ali mu je nejasno" sinoć sam teleskopom gledao mjesec" pa pita "Šta se s teleskopom vidi i kalendar?", onda ste u vicu o plavuši  [43*

Enivej, HR za satelit je pratioc, pa možemo imati predivnu aliteraciju prirodni pratioc i nju koristiti.

Ali, ali... (dalje čitajte na vlastitu odgovornost  :mrgreen:)
 mogli bi uvesti da se određeni vremenski periodi zovu kako se trebaju zvati. Mislim ako je mjesec - 30 i kusur dana, to je pa skoro lunarni mjesec, jel možemo jedan i tričetvrt dana zvat io, sedam dana ganimed, sedam sati fobos. I kako se zove mjesec dana na Jupiteru??? Mislim ne mogu ga zvati mjesec dana. "Bio sam pred mjesec dana..." - "koji mjesec"?

Sad vas puštam u ovim misaonim dubinama i vremenskim paradoksima i idem skuhat kavu...  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Acheron:
Ljubitelji tamnih galaksija i maglica Mjesec zovu Đubre. [24*

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju