[- ASTRONOMIJA -] > ZNANSTVENA FANTASTIKA

Metafizika SF filmova

(1/11) > >>

Todor:
Evo ja napravio. Pa da nam "SF filmovi" tema ostane za filmove a ova onda za trolanje i flejmanje  :zubo:


--- Citat: Beorn - 03.12.2014. u 12:34:01 sati ---No, Nije ista stvar početak petlje u BiG Bangu i prije 60 godina.
Za Big bang mi imamo problema s identificiranjem kauzalnosti prije nastanka prostorvremena jer nemamo medija koji bi nam prenio tu informaciju.

U slučaju nastanka petlje prije 60 godina imaš hrpu informacija o svijetu prije petlje.

U nekom normalnom nekreacionističkom poimanju petlje, potreban je ipak uzrok da se u petlju uđe.

--- Kraj citata ---

Imam velikih problema s ovim tvrdnjama. Prvo, koriste sintagmu "prije nastanka vremena" što mi je puno veći paradoks nego ono kad je ruka sam sebi otac baba strina i tetak. Drugo, impliciraju da se nešto događa izvan ovog svemira što ipak ima utjecaja na ovaj svemir, nešto kao Deizam?

Ne vidim problem u petlji od 47 godina u kojoj se sve iznova vrti u beskonačnost. Vjerojatnost za nastanak takvog svemira je potpuno jednaka vjerojatnosti nastanka svemira Big Bangom s točno i precizno određenim konstantama koji završava u toplinskoj smrti.

Beorn:

--- Citat: Todor - 03.12.2014. u 13:04:32 sati ---koriste sintagmu "prije nastanka vremena" što mi je puno veći paradoks

--- Kraj citata ---

Onda izbaci riječ prije I ostat će ti da imamo problem s kauzalnošću prostorvremena. Pogotovu u svjetlu sve većeg razmišljanja o Multiverse-u.
Lawrence Krauss pokušava na to odgovorii u "Universe from nothing", ali to su još hipoteze koje nismo u mogućnosti potvrditi.

S druge strane , kažeš da bi s jednakom vjerojatnošću mogao nastati točno svemir iz primjerice 1954. Sa svim dokazima o fosilima, radioaktivnom raspadu atoma, svjetlosti koja je praktički iz ničega krenula na put od drugih zvijezda, a da su istovremeno iste te zvijezde nastale negdje drugdje... to jednostavno ne samo da nije vjerojatno nego rekao bih I da nije moguće u okviru zakonitosti takvog svemira.

Todor:
Statistiku si učio?
Vjerojatnost za ta dva događaja je ista. Ti samo gledaš iz pozicije ovosvemirocentričnosti.
Druga stvar je Occamova oštrica ali vjerojatnost je nešto drugo. Sad ionako pričamo o metafizici iz filma.

A kauzalnost je problem i u Big Bang teoriji, ništa manji nego paradoks u Predestinationu. O tome cijelo vrijeme i tupim, samo se pojedini članovi vole uvrijediti  :zubo:

ruka:
Ne dajte Todoru gušta. Šta on tu prtlja o istoj vjerojatnosti.

Beorn:

--- Citat: Todor - 03.12.2014. u 13:49:48 sati ---Statistiku si učio?
Vjerojatnost za ta dva događaja je ista. Ti samo gledaš iz pozicije ovosvemirocentričnosti.
Druga stvar je Occamova oštrica ali vjerojatnost je nešto drugo. Sad ionako pričamo o metafizici iz filma.

A kauzalnost je problem i u Big Bang teoriji, ništa manji nego paradoks u Predestinationu. O tome cijelo vrijeme i tupim, samo se pojedini članovi vole uvrijediti  :zubo:

--- Kraj citata ---

Jesam, ali nekako mi nije bila legla.  :zubo:
Opet, nadam se da razumijem što želiš reći - Naš Svemir je samo jedan od beskonačno mnogo svemira koji su se mogli dogoditi, a jedan od tih beskonačno mnogo je i svemir iz 1954. sa petljom.
U tom smislu i jedan i drugi imaju vjerojatnost 1/beskonačno. Occamova oštrica kaže da je Big Bang svemir jednostavniji a time i prihvatljiviji.

No, u slučaju stvaranja 1954. godine broj paradoksa bi bio ogroman/beskonačan. Evo samo jedan primjer: dva boksača u ringu - jedan pada sa značajnim momentom gibanja, a drugi upravo završava zamah.
Jasno da postoji kauzalnost, ali ne, svemir se stvorio upravo u tom trenutku. I tako praktički za svaku česticu materije i elektromagnetski val bi se moglo reći da imamo paradoks u nastajanju, a kod Big Banga nemamo niti jednu (barem ne u ovom trenutku nama vidljivu) naznaku kauzalnosti.

Nije znači samo pitanje antropocentričnosti, već i suštinske razlike u vrsti ta dva svemira, gdje jedan nema niti jedan, a drugi ima beskonačno mnogo paradoksa uzroka.


A paradoks u Predestinationu možda i nije paradoks (u slučaju prihvaćanja svih pretpostavki koje sam već naveo u drugoj temi), već se može i ostvariti. Kreni sa zamišljanjem sebe dvospolca koji se vraća u prošlost I prenosi sebe novorođenče dvospolca dalje u prošlost. I čuvaj se klopki putem.  :mrgreen:Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju