[- ASTRONOMIJA -] > ASTRONOMSKI SOFTWARE

Probajte novu astro web aplikaciju...

(1/4) > >>

fritz75:
Pozdrav svima,

Evo, napisao sam jednu astro-orijentiranu web aplikaciju pa ste svi pozvani da je isprobate i vidite hoćete li u njoj pronaći nešto zanimljivo i korisno za sebe. Aplikacija nudi mnoštvo korisnih informacija i izračuna koji mogu pomoći astronomu amateru u planiranju astronomskih/astrofotografskih izleta. Ovdje su također i dodatne mogućnosti te zanimljivi podaci dohvaćeni od strane vanjskih web servisa, kao na primjer od NASA-inih podataka koji se osvježavaju svakodnevno ili real-time podataka o ISS-u za koje možete odabrati osvježavanje svake sekunde ako želite.

Neke mogućnosti aplikacije:


* detaljni podaci o brojnim objektima dubokog neba
* dodatni detalji o objektima od interesa (trenutni i budući položaj na nebu, fotografije, linkovi, kalkulacije položaja na nebu u idućim satima za korisnikovu geografsku lokaciju itd.)
* fleksibilni kalkulator koji konvertira RA/DEC koordinate u ALT/AZ koordinate za bilo koje vrijeme, geografsku lokaciju i objekt čije su RA i DEC koordinate poznate
* moderno sučelje s mogućnošću korištenja aplikacije na jednom od tri jezika (zasad)
* jednostavno definiranje i promjena korisnikove geografske lokacije na klik miša
* vremenske prilike i prognoze za odabranu geografsku lokaciju s posebnim osvrtom na astro potrebe (noćne prognoze, pokrivenost oblacima, vjerojatnost za kišu itd.)
* svaki dan nova astronomska slika dana (NASA APOD)
* korisnički definirani podaci poput trgovina s astronomskom opremom ili lokacija pogodnih za astronomiju/astrofotografiju (ovdje možete dodati vlastite informacije da ih svi vide). Ovdje će Acheron prepoznati svoja vlastita SQM mjerenja jer sam neke inicijalne podatke preuzeo upravo od njegovih mjerenja oko Petrove Gore i Kravarskog jer je u svojim postovima naglasio da su podaci slobodni za upotrebu.
* trenutni podaci o ISS-u (Međunarnodnoj svemirskoj postaji) u realnom vremenu te njihov vizualni prikaz na karti
* ...i mnogo više od toga...
Aplikacija se trenutno može koristiti na tri jezika (engleski, hrvatski i njemački), no može se brzo i jednostavno prevesti i na druge jezike. Nadam se da ćete u ovoj web aplikaciji pronaći nešto za sebe i uživati u njezinom korištenju barem onoliko koliko sam ja uživao radeći na njoj!

Link na web aplikaciju: https://astroinfo-59d91.firebaseapp.com/

c2:
A nije moglo bez logiranja?  :?

fritz75:
Ma moglo je, ali nije preporučljivo niti je praksa. Da sad ne idem previše u detalje o backendu, bazi podataka i hostingu, radi se o Firebase bazi podataka koja je, ako je otvoriš prema van, stvarno do kraja otvorena prema van. I to ne samo onima koje zanima astronomija, nego svima koji imaju pristup na Google Firebase. Zašto bi se netko doveo u situaciju u kojoj neki John Smith iz Arkansasa ima mogućnost obrisati pola baze podataka s dva klika mišem? Ipak je ovo web app, a ne desktop ili smartphone app koju instaliraš i koristiš samo ti i nitko drugi. Naravno, nitko si ne bi rezao žile ako sutra svi podaci nestanu, ali zašto da se uopće dovodim u takvu situaciju i nekome uopće pružim takvu mogućnost? Sada podatke iz baze mogu čitati i po njoj pisati samo korisnici koji su prijavljeni u aplikaciju. Bez ikakve prijave takva zaštita baze ne bi bila moguća jer bi u tom slučaju sve podatke trebalo potpuno otvoriti prema van bez obzira tko se igra s njima...

Ajde, ajde, nije neki problem prijaviti se prvi put, poslije ne treba ni to, samo klikneš na gumb i već si u aplikaciji... :). Sve dok se ne odjaviš s Googla, Facebooka, GitHuba ili čega već.

Off-topic: testirao sam na MS Internet Explorer 11, Google Chrome, Mozilla Firefox i na Microsoft Edge - nisam uočio nikakve probleme. Ako netko ipak vidi nešto što nije okej, javite, nemojte se sramiti... :).

c2:
Za prvu ruku mi se čini da bi tu htio ugurati hrpu mogućnosti iz različitih aplikacija pod isti krov.

Primjedba;  trenutni podaci mi se ne čine previše korisni za planiranje noćnih aktivnosti - trebalo bi ih proširiti u vremenske grafove koji su korisniji, s tim da bi trebali imati naznake minimalno izlaska i zalaska sunca

Poslije još komentara da ne ubijem pohvalnu volju  :204:

fritz75:
Intencija aplikacije je i bila "staviti više afiniteta pod isti krov". Nekoga zanima koji asteroid se danas približio Zemlji, nekoga zanima je li mu se ISS upravo našao iznad glave da ga pokuša uhvatiti fotićem ili teleskopom, nekoga zanima gdje da ide kupiti novi teleskop, a nekoga ne zanima ništa osim toga hoće li mu se M31 večeras naći iznad glave i u koje vrijeme i na kojem azimutu.

U svakom slučaju, hvala na komentaru i bez brige, nećeš mi ubiti pohvalnu volju, to je jednostavno nemoguće... :). Podaci o izlascima i zalascima Sunca i Mjeseca već postoje, a o grafovima ću sigurno razmisliti, nije loša ideja.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju