[- ASTRONOMIJA -] > SUNČEV SUSTAV

Planetoid Florence ima dva mala mjeseca

(1/1)

galileo:
Radarske snimke NEA planetoida Florence pokazuju da oko njega orbitiraju dva mala tijela. Veličina im je procijenjena na 100 do 300 metara. Period revolucije (obilaska oko Florence) unutarnjeg mjeseca je samo 8 sati, što je najkraća revolucija od svih mjeseci koji orbitiraju oko 60 NEA planetoida. Period revolucije vanjskoga mjeseca je prilično nepouzdan, između 22 i 27 sati. Radarske snimke potvrđuju veličinu planetoida Florence približno 4.5 km i period rotacije  2.4 sata. Na površini ovog planetoida, približno okruglog oblika, mogu se vidjeti najmanje jedan veliki krater, dvije ravnice i greben u području ekvatora.

Radarska snimanja pomoću antena velikih radioteleskopa (NASA Goldstone Solar System Radar/California i Arecibo Observatory/Puerto Rico nastavit će se do 8. rujna. Očekuju se sveukupno bolje snimke detalja površine planetoida Florence i točniji podaci o periodu revolucije njegovih mjeseci kako bi se pouzdanije izračunala njegova ukupna masa i gustoća.

Planetoid (asteroid) 3122 Florence otkriven je 1981. sa zvjezdarnice Siding Spring u Australiji.  U petak 1. rujna 2017. ovaj planetoid prošao je relativno blizu Zemlje - na udaljenosti približno 7 milijuna kilometara (ili 18 udaljenosti Zemlja-Mjesec). Izračuni pokazuju da ga je na tako "malu" udaljenost od Zemlje njegova staza u Sunčevom sustavu zadnji put dovela 1890. godine, a idući put to će se dogoditi 2500. godine.

Od svih do sada otkrivenih NEA planetoida (Naer Earth Asteroid) samo su tri veća od Florence. To su planetoidi:  53319 1999 JM8 (~7 km),  4183 Cuno (5.6 km)  i  3200 Phaethon (5.1 km).

Izvorni članak s radarskim snimkama/animacijom:

https://cneos.jpl.nasa.gov/news/news199.html

igasparic:
 [10*

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju