[- ASTRONOMIJA -] > ASTRONOMSKA BRBLJAONICA

VR

(1/5) > >>

orion69:
Prije par dana sam konačno nabavio Oculus Rift pa da pitam ima li tko na forumu neki VR headset da razmijenimo iskustva?
Dosad sam isprobao ED i IRacing, mogu reći da je doživljaj vrlo teško opisati ako se osobno ne isproba...   :204:
 

igorb:
Ja sam složio google cardboard, jel se to broji?  :zubo:

orion69:
Nisam probao, ali sumnjam...    :286:

Zocky:
Imaš li problema sa "Motion sickness"  ili po domaće morska bolest? Mene su odvratili od kupnje upravo s tim argumentom.

orion69:

--- Citat: Zocky - 13.03.2018. u 23:08:02 sati ---Imaš li problema sa "Motion sickness"  ili po domaće morska bolest? Mene su odvratili od kupnje upravo s tim argumentom.

--- Kraj citata ---

Dosta široka tema...
Mogu reći moja iskustva u ova 3-4 dana koja ne moraju biti relevantna jer je stvar vrlo subjektivna.

Kad se radi o tzv. "room experience" tu nema nikakvih problema, sve je vrlo realno i prirodno ako se tako može reći. "Svijet" je stacionaran (odnosno kamera), hodaš po određenom prostoru kao u stvarnosti.

Što se tiče Elite Dangerous probao sam samo trening misije s mišom i tipkovnicom (flight stick i ostalo mi dolazi tijekom tjedna) također skoro potpuno bez problema, osim kad dignem pogled skroz gore i radim sulude lupinge onda mi se javi kratkotrajna lagana vrtoglavica koja nestaje čim prestanem raditi ekstremne gluposti.

Što se tiče iRacing osjetio sam laganu vrtoglavicu (ma nije to baš vrtoglavica, ne vrti se ništa u glavi već je više osjećaj neočekivane inercije, u ovom slučaju izostanka inercije  :76:) kad sam prvi put krenuo iz boxa, nestalo nakon 100-njak metara.
Zatim sam imao isti osjećaj na corkscrew zavoju na Laguna Seca stazi (auto je Indycar Dallara) koji je svaki dan sve manji, jučer navečer odvozio 32 kruga bez stajanja i mogu reći da je sada skoro sve normalno izgleda da se mozak vremenom prilagođava.
Osjećaj vrtoglavice (dizziness) zasad najviše osjećam kod vožnje unatrag i to kad dugo vozim i onda sletim pa moram u rikverc. Vjerojatno je u ovom slučaju problem što se to relativno rijetko događa. Osjećaj prolazi nakon par sekundi vožnje u normalnom smjeru.

Generalno problem kod VR-a je kad se "svijet" okreće oko točke gdje stojiš/sjediš. To nije toliko izraženo u autu ili cockpitu nekog (svemirskog  8)) broda već kad se recimo gledaju ponovljene snimke vožnje kao tv snimka, a kamera se miče lijevo/desno. Takve ponovljene snimke bi na VR-u trebalo potpuno maknuti. Ili recimo u Google Earth kad rotiraš kameru, prilično neugodno ispočetka kasnije donekle podnošljivo.

 


Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju