[- ASTRONOMSKI INSTRUMENTI -] > ASTRONOMSKA TRGOVINA

Ekvatorijalna platforma za dobson teleskope

(1/1)

m a r k o:
Nudim izradu ekvatorijalna platforme koja omogućava teleskopu koji je na nju postavljen da prati objekte u vidnom polju.

Platforma je namjenjena dobson teleskopima za vizualno promatranje i omogućuje oko sat vremena praćenja nakon čega se jednostavno odigne i gurne u početni položaj.

U praksi da bi zadržali objekt u vidnom polju desetak minuta dovoljna je prosječna usjeverenost i malo igranja sa podešavanjem brzine motorića. Tako je platforma pogodna i za snimanje planeta.

Patforma radi na istosmjerni napon između 9V i 20V, po želji može raditi na baterije ili imati priključak za akumulator. Brzina praćenja se podešava potenciometrom i nakon toga je konstantan i ne ovisi o naponu napreduje.

Platformu izrađujem specifično za pojedini model teleskopa a rok izrade je između mjesec i dva mjeseca. Cijena je između 1500 i 1900 kuna od čega je 700 cijena projektiranja i mog rada a ostalo je cijena materijala. Ovisno o raspoloživosti motora i getribe kod pojedinog dobavljača varira i cijena između dva dobavljača.
Kontakt na privatne poruke.

Bacač:
Dodao bi još da se s platforme može fotkati piggyback metodom...ja sam to izveo tako da sam fotoaparat montirao umjesto tražioca-improvizirao sam tako što sam uzeo foto glavu od tripoda Hama Star 5 i uglavio je u držač tražioca 9x50 na cijevi...s prethodno montiranim fotoaparatom. S druge strane cijevi treba doći protuuteg-veći magnet od zvučnika.
Evo probna fotka...

Stack od 5 fotki 30sec, iso1600.

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju