14.02. sam se napokon dočepao vlastitog teleskopa
Riječ je o SW 200/1000 na EQ5 montaži.
Kako je bio ljep dan sklapanje sam radio u dvorištu

Nakon kolimacije koja mi je "malo" pojela živce, upucam tražioc, bacim pogled prema Suncu koje je još bilo relativno visoko i pomislim zakaj ne, nataknem filter i započnu muke , kako dovest Sunce u okular a da ne koristim tražioc (frka malo za oči) amater total kaj češ

Problem riješen dlanom ispred okulara tražioca, poslje se sjetio da sam mogao staviti neki karton , i obje ruke bi bile slobodne. Nakon nekih 1/2 sata ode Sunce iza brda , pjege nisam našao

drugi put bu valjda više sreče.
Kasnije odlučim potražiti Veneru dok je još dan, pročitao na forumu da se može, pa ajd.
Šaranje dalekozorom po nebu i relativno brzo sam je našao, 10 sec kasnije več mi je u okularu, ujedno sam sebe pohvalim šta sam tražioc dobro podesio.
Fino se vidjela Venerina faza, malo se igrao sa povečanjima , onaj 10 mm okular što je došao sa skopom će morati u zamjenu, Hvala Ach za preporuku Gold line okulara taj mi je najviše u fokuseru bio (i barlow

)
Skop mi se nije dalo premještati tako da sam sa iste pozicije tjekom večeri bacio pogled na neke objekte (zažalio LP prejak)
Plejade --- ljepši mi je pogled sa dalekozorom, 40x je previše ( odmah upit koliko mogu dobiti najmanje uvečanje sa svojim skopom)
Andromeda galaksija --- već mi je lagano bježala iza krova tako da sam ostao kratkih rukava gledao nekih 5 min
Pogledao još malo Cappelu , Orionov pojas, maglice u njemu su bile slabo vidljiva , treba ići u mrak.
Pospremanje i čekanje dobrog neba.