[- ASTRONOMSKI INSTRUMENTI -] > IZRADA I MODIFIKACIJA ASTRONOMSKIH INSTRUMENATA

ALT AZ synscan goto u EQ !

(1/22) > >>

pilatus1:
Dragi Asrtronomaši,

Pala mi je napamet ideja da probam modificirati Alt Az synscan goto montažu na kojoj imam mak127/1500 u EQ mod praćenja objekata. Na nagovor kolege stavljam ovaj post jer mi kaže da se homemade izvedbe i modifikacije jako cijene, pa eto moj mali doprinos za astrofotografiju sa fotićem no AZ GOTO montaži.
Moram napomenuti da je sve ovo tek proba i da ću vjerojatno koliko mi bude vrijeme dozvoljavalo cijelu priču "up-grade-ati" Naime sinoć je pala prva proba - eksperiment. Posto se bavim fotografijom inače imam NikonD5300 i manfroto tripod. Uspio sam nekako modificirati i uzeti neke šarafe sa "pano" glave i manfrota da bi dobio ovo na slikama ispod. Glava synscana na tripodu kojeg mogu namjestiti na veći kut potreban za polaris usmjeravanje. Nastavak u slijedećem postu.

pilatus1:
Naime, krenem jučer oko 22 sata eksperimentirati. Prvo alignment na onom manfroto stalku sa fotićem nikon 5300 i objetkiv 18-105 na oko 50mm zoom-a. Mogu reći da se upucao u centar iz prve. Oduševio sam se kako je lako riješio Altair sam, nakon mog prvog objekta (Formalhaut) ili tako nekako.
Zadam mu mjesec jer je bio vani i okrene se on sam u centar vrlo lako. Mrvicu sam popravio da mi mjesec bude točno u fokus kvadratiću i ostavim ga da prati. Prati on 5 min bez mrdanja. E sad ide operacija. Nježno polako skidam poklopac od motora, i dok radi i prati otkopčam spoj motora sa motherboarda. Pogledam u HC i prati i dalje, ali prati i alt i az. Bar on tako misli i pokazuje))). Pogledam na okular fotića i vidim da prati i dalje. Odlučim sačekati 5 min da vidim što će se dogoditi. Nakon 5 min vidim da je mjesec niže ali az i dalje u centru. Odlično alt ne prati ali az prati. YES mislim si to je to. Sad ono najteže, polaris! Nekako okrenem stalak u sjever i izniveliram ga i nagnem za 45 stupnjeva jer imam skalu na manfrotu. Ok Polar alignment riješen. U grubo. Pomagao sam se sa komapsom iz seta.
Svako malo sa nevjericom pogledam na HC da vidim da li prati ali prati i dalje. Probam napraviti cijeli hod od početka do kraja (istok zapad) az gibanje i skužim da objektiv ide od horizonta prema zemlji pa gore(istok zapad). Mozak kuha, i mislim si da nije problem u šini fotića. Ona je pod kutom od 90 stupnjeva i nije kao telskop u osi pa da mogu gledati skalu i vidjeti alt stupnjeve. Malo mozgam i skužim da mi os rotacije gleda u polaris ali ne i središte rotacije. Ono gleda na jug?????????????? Na jug daa konju jedan, pomislim. Ok, odem nesto pojesti i malo se sabrati pa nastavljam. Nakon malo sira i i deci vina vraćam se na balkon. Opet sve niveliram i sad naginjem na suprotnu stranu od 45 stupnjeva. Probam hod istok zapad i sad hod opisuje kružnicu eq gibanja. YESSSSS!
Gledam HC prati i dalje. Nešto prati. U svom tom okretanju naravno da mi se napajanje izvuče iz priključka. Ajmeeeeeeeeee neću sad sve morati ponovo alignment, naginjanje itd. Ma idem na tracking direktno. Vidim dobro Orion, Riglel i Alnilam. Okrenem prema njemu a ručno podesim Alt. HC kaže da prati. Naštimam rate 2 i slike su dolje.
Vide se mali trailovi pogotovo na ovoj 240sec. Ali izgleda da ovo funkcionira.
Moram napomenuti da je to usred grada sa mog balkon na kojem ne vidim sjever nego samo jug i to vertikalno ništa jer imam krov balkona.
Probati cu kad budem u prilici preko findera naštimati polaris tocno, maknuti finder i staviti fotić i onda nesto konkretno napraviti. Ako to sve bude funkcioniralo a ne vidim više razloga da ne, bacam se na WEDGE na AZ4 homemade.
Ideja mi je da donji poklopac izbušim tako da unutra stavim utičnicu za HC i napon. Tako ću spriječiti vrtnju kablova. Iskoristiti ću isto tako livel koji nema AZ4. Probati ću od onog lijevka sa kojeg sam skinuo noge (ležišta gdje će biti priključci) iskoristi i taj nastavak za nogu da napravim neku vrstu FORK -a. Možda mi uspije da stavim i mak127 ili tako nesto.
Uglavnom zima je tu pa imam zanimaciju.
Pretpostavljam da trailove imam zbog lošeg polaris alignemnta koji je bio čisto napamet. Kut 45 stupnjeva i prividno u sjever. Oko x prst!

Update-am Vas čim nešto novo smislim!
Svaka bilo kakva kritika je dobrodošla ili savjet!

Opis fotki:
1298 - 15sec ISO 1600 F5 50mm
1299 - 81 sec, ISO 100, F5 50mm
1303 - 240 sec ISO 1600, F 4.8 48mm
1305 - 34 sec ISO 1600 F4.8 48mm
Hvala!!

mrworf:
Zgodno, sad još samo sredi fokusiranje :)

pilatus1:
Znam znam hvala na savjetu............nisam se toliko fokusirao na fokusiranje koliko na to da vidim da li će biti rotacije polja.  :115:

mrworf:
Super je ideja btw :)

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju