AstroForum

[- ASTRONOMIJA -] => ASTRONOMSKA BRBLJAONICA => SVJETLOSNO ONEČIŠĆENJE => Autor teme: Beorn - 11.09.2014. u 15:32:28 sati

Naslov: Mjerenje svjetlosnog onečiščenja pomoću DSLR-a
Autor: Beorn - 11.09.2014. u 15:32:28 sati
Što kažete na ovu metodu mjerenja kvalitete neba?

http://www.cloudynights.com/topic/134307-use-of-dslr-as-sqm/page-1#entry1752251 (http://www.cloudynights.com/topic/134307-use-of-dslr-as-sqm/page-1#entry1752251)

Dosta je jednostavna, možda ne potpuno precizna, ali uz kalibraciju sa SQM-om mogla bi davati i pouzdane, ponovljive rezultate.

Navodi se i da postavke na ISO 3200 ne daju istu osjetljivost kod svih Canon DSLR-ova, te su pobrojani konkretni modeli iz tog vremena.
Ima li netko spoznaju da li je ISO vrijedonst od 3200 točna za Canon 600D?

Guglao sam pa nisam ništa pronašao.

Naslov: Odg: Mjerenje svjetlosnog onečiščenja pomoću DSLR-a
Autor: dag - 11.09.2014. u 15:48:49 sati
Interesantno.
Možda uopće nisu ni važne apsolutne vrijednosti, već samo one za osobnu upotrebu. Dakle informacija da li je danas nebo transparentnije nego inače, da li je bolje nego ikad, itd.
Tako si svatko može sam formirati skalu 1-10 i uz fotke pisati te svoje vrijednosti. Sada to radimo uglavnom odokativno i nitko se ne buni, pa će tako biti samo još bolje.
Jedino treba uvijek imati i taj fotić sa sobom.

Koristio sam termin transparencija jer mi se čini da je efekt LPja isti kao i efekt magle - smanjuje graničnu magnitudu. A ionako uvijek postoje istovremeno i LP i vlaga u atmosferi, pa je transparencija ili kvaliteta neba zapravo rezultat kombinacije oba parametra.
Naslov: Odg: Mjerenje svjetlosnog onečiščenja pomoću DSLR-a
Autor: Beorn - 12.09.2014. u 10:34:11 sati
Možemo probati na PGSP. Ako se ne varam Bobo ima SQM, pa možemo kalibrirati nekoliko fotića.
JEdino što bi trebalo napraviti i na nekoliko neba različite kvalitete, pa onda preispitati linearnost koju navodi autor citiranog posta (svaka okomita linija manja za 1 mag/arcsec² od prethodne).

Instalirao sam jučer Magic Lantern na Canon 600D, pa bez računala, kablova ili držanja prsta na shutteru mogu raditi dugačke bulb ekspozicije. (Primjerice na F5.6 - 100s).

Probao sam sinoć u tamnoj sobi i bez problema se sa histograma vizualno mogu očitavati vrijednosti finoće od 0.2 mag/arcsec².

Magic lantern čini mi se ima Screen shot opciju, pa se snimljeni histogram može analizirati naknadno na računalu i dobiti vrlo fino mjerenje.

No već i vizualno mjerenje na licu mjesta može dati objektivniju informaciju o kvaliteti neba. U najmanju ruku relativno u odnosu na vlastita prethodna mjerenja, ako ne i za apsolutne iznose.

Mogla bi se za analizu koristiti histogram nekog softwarea za obradu fotografija, ali nisam siguran kakav je layout takvog histograma i da li ima iste vertikalne mjerne linije, pa bi se trebala raditi ponovna kalibracija histograma sa računala.
 
Naslov: Odg: Mjerenje svjetlosnog onečiščenja pomoću DSLR-a
Autor: Acheron - 12.09.2014. u 17:18:49 sati
Ja bih predložio da se koristi maksimalno defokusirani objektiv prilikom ovakvog snimanja kako bi se izbjegao utjecaj točkastih izvora svjetla na mjerenje.