Sonda Trace Gas Orbiter i tehnološki demonstrator Schiaparelli nastali suradnjom Europske Svemirske Agencije i Roscosmosa u ponedjeljak 14.3.2016. u 10:31 po našem vremenu kreću na put ka Marsu.
Danas je raketa Proton s gornjim stupnjem Briz-M krenula na lansirnu rampu u Bajkonuru.

ESA kaže kako će u trenutku odvajanja ExoMars 2016 imati brzinu od 33001 km/h u odnosu na Zemlju. Ta brzina (9166 m/s) znatno je manja od druge kozmičke brzine (11200 m/s) što me iznenadilo. Onda sam se sjetio grafike koju je postavio Anatolij Zak sa web stranice
www.russianspaceweb.com.
Anatolij je pojasnio kako motori gornjeg stupnja Briz-M nemaju dovoljno jak potisak (19.6 kN) kako bi učinkovito izveli manevar ubacivanja u heliocentričnu orbitu. Iz tih razloga koristit će se više paljena motora kako bi se pomalo dobivalo na brzini i onda će u 4. manevru 4350 kg težak orbiter i lander misije Exo Mars 2016 krenuti prema Marsu. Sve to će uzrokovati podizanje orbite i tako smanjenje brzine oslobađanja na 9166 m/s.

Sve me to podsjetilo na uspješno manevriranje Indijskog Mangalayana (Mars Orbiter Mission) i neuspješnu misiju Phobos-Grunta iz studenog 2011. Kako u cijelo priči oko Exo Marsa ima dosta ruskog petljanja, strah me da opet nešto ne zaribaju kao u proteklih 10-15 misija prema Crvenom Planetu. U cijeloj toj priči Anatolij nije pružio nekakvu utjehu izračunavši da Proton ima 10% šanse da napravi "BUUUUM". Ipak, nadodao je kako Briz-M pokazuje sve bolje performanse u zadnjim letovima štu ulijeva nadu kako su problemi njegove burne mladosti riješeni.

Trace Gas Orbiter kao štu mu ime govori, trebao bi tražiti nestabilne plinove poput metana u Marsovoj atmosferi. Pronalazak značajnih količina metana i sličnih plinova dao bi nam potvrdu za postojanje geoloških ili bioloških izvora takvih prolaznih prilonova. Zašto su oni prolazni/nestabilni? Marsova rijetka atmosfera pruža gotovo 0 zaštite od UV zračenja sa Sunca koje je veoma efikasno u razbijanju kompleksnih molekula. Postojanje stalnih količina metana ukazivalo bi kako postoji njegov izvor a kakve je on prirode trebale bi otkriti buduće misije. Masa orbitera je oko 3750 kg.
Osim detektora nusprodukata kravlje probave, TGO će imati i moćnu kameru koja će moći snimati fotografije površine Marsa u rezoluciji od 4.5 m/px. Cijeli orbiter bit će u biti nasljednik iznimno uspješnog Mars Expressa koji od 2003. snima i istražuje tajne planeta.
Maleni zlatni tupi ćunj na fotografiji iznad je Schiaparelli Entry, Descent and Landing Demonstrator Module. To je mali lander, mase 600 kg s toplinskim štitom, koji će se spustiti dosta blizu rovera Opportunity na Meridiani Planum. Cilj Schiaparellija je provjeriti tehnologije i u slučaju uspješnog spuštanja na Mars par dana prikupljati podatke s površine.

Držite fige ljudi!