[- ASTRONOMIJA -] > ASTROFOTOGRAFIJA

Mars 28.4.2018. i ADC

(1/2) > >>

Bobo:
Bok svima,

zahvaljujući Lagodni, jučer sam napokon imao priliku isprobati ADC (atmospheric dispersion corrector), przmu za isprvljanje atmosferske refrakcije. To je veliki problem kod planeta kad su na malim visinama jer se kraće valne duljine razvuku i razmuljaju detalje. Iako programi za obradu imaju opciju poravnavanja RGB kanala, detalji su još uvijek razvučeni i zamućeni, naročito u plavom kanalu. ADC pomoću dvije prizme koje se mogu namjestiti pokušava to vratiti natrag u normalu.

Budući da je za vrijeme povoljne opozicije Marsa (kao što je ove godine) planet obično vrlo nisko na horizontu, osim odlaska prema nižim geografskim širinama ovo je jedina mogućnost da dobijemo kvalitetne snimke. U prilogu su dva rezultata, jedan sa namještenim ADCom pomoću opcije u Firecapture softveru, druga s ADCom u nultom položaju tako da nema efekta. Seeing je bio dosta loš, malo kasnije se nešto popravilo, ali opet su detalji slabi. Svejedno, već je na zelenom kanalu vidljiva razlika, a na plavom je ogromna! Na snimkama je razlika odmah bila očigledna. Čini mi se da je na crvenom kanalu bez ADC korekcije kontrast nešto bolji, no to ne utječe na krajnji rezultat koji je vidno bolji kad je ADC namješten kako treba.

Nadam se da ne smeta što piše na engleskom, ne da mi se raditi dvije verzije  :zubo:

Bobo:
Evo i snimke kad se seeing pred jutro malo popravio, oko 4:30. Desno je izgled na simulatoru (Meridien). Snimka je od 5600 frameova, povećano 150% u PS - jer mi je tako ljepše ispalo nego drizzlanjem u AS3. Znači stack u AS3, obrada Registax i malo šminkanja u PS.

gilecais:
Vrlo lepo odradjeno.Svaka cast. :sesir: :sesir: :sesir:

Lagonda:
Taj ADC radi stvarno cuda. Nisam se nadao tolikom "pomaku". Al vaservaga je ipak bila spitza veceri... :)

Bobo:
Hehe, ali funkcionira  :zubo: Sad još samo smisliti neki trajni način da se smjestina ADC... ovi novi ADCovi dolaze sa već ugrađenom manjom verzijom.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju