[- ASTRONOMIJA -] > NEBULOSITY

Kalibracija i stakiranje-osnovni

(1/3) > >>

ruka:
Ovo bi bio osnovni tutorijal za Nebulosity, dovoljan za početnika da prođe proces kalibracije i stakiranja. Nebulosity je primarno razvijen kao program za kontrolu kamere ali s vremenom se dodaju opcije tako da je trenutno jako dobar alat za snimanje, stakiranje i obradu.
Proces je razdvojen po koracima tako da je lako zapamtiti redoslijed. Nakon nekoliko samostalnih pokušaja cijeli proces postaje logičan čak i potpunim početnicima.

Postupak je sljedeći:
1. Kombinirati sve svoje "darkove" koji odgovaraju duljini ekspozicije i uvjetima "lightova". Ovo isto se koristi i za "bias" i "flat" fotografije.  Da biste to učinili, idite na izbornik i odaberite "Batch" a zatim u padajućem izborniku " Align and combine images". Otvoriti će se novi prozor u kojemu se nude različite opcije. Za dark, bias i flat UVIJEK izebirete opciju None(fixed). Klikom na ok otvoriti će se prozor explorera i tamo izabirete folder i file-ove/fotografije koje želite stakirati. Nazovite finalni stack prema želji. Za neke kamere je dovoljno napraviti bad pixel map umjesto izuzimanja darkova ali to ostavljamo za neki drugi tutorijal.. Ovo isto se koristi i za flat

ruka:
2. Sada ćete primijeniti dobivene stackove na "light" ekspozicije, tj izvršiti ćete kalibraciju fotografija. Idite na "Batch" izbornik i odaberite Pre-proces image sets. Otvara se novi prozor koji je dovoljno intuitivan da ne treba detaljna pojašnjenja. U odgovarajuće rubrike ubacite odgovarajuće mastere dobivene prethodnim korakom te na kraju i setove "lightova" koje želite kalibrirati. Može ih biti do pet različitih, tako da se odjednom mogu obraditi LRGB setovi mono kamera, iz tog razloga postoji mogućnost za tri različita dark mastera.
U prostor Prefix upišite željeni naziv za kalibrirane lightove, ja to inače ostavljam sve na originalnim postavkama.
Klikom na Ok Nebulosity odrađuje kalibraciju i vi ste gotovi sa ovim korakom.

ruka:
Ovaj korak vrijedi za vlasnike OSC ccd kamera i DSLR-a. Vlasnici Mono CCD kamera ovo preskaču tj. eventualno koriste Batch square b/w.
Debayerizacija. Odaberite-Batch-Batch Demosaic+square RAW. Odaberite prethodno kalibrirane lightove i stisnite ok. Gotovo, prema defaultnim postavkama sve bi trebalo biti u redu, iako ponekad u nekim kombinacijama nije jer nije pogođena bayerova matrica. Tada u
izborniku Edit-preferences isključite auto pod debayer settings i potražite ručno kombinacije, metodom pokušaja ukoliko ne znate raspored bayerove matrice za vašu kameru.

ruka:
4.Stakiranje
Ovo se može izvesti od jednom, samo uprosječivanjem tj. average metodom. Ukoliko ostane artefakata po slici
taj način nije dovoljan te stoga preporučam stakiranje iz dva puta. Potrebno je samo malo više vremena. Dakle, metoda koju
ja zagovaram je sljedeća.
Batch-align and combine images.
 Za prvi put odaberite opciju "save each file" u prozoru za stakiranje. To će vam isključiti neke opcije ali tako i treba biti. Pošto  niti jedno usjeveravanje nije baš idealno nije loše odabrati opciju za alignment translation+rotation, što bi trebalo donekle popraviti eventualnu rotaciju polja. Stisnite Ok i u exploreru odaberite prethodno pripremljene lightove koje želite stakirati.
Nebulosity će učitati fotografije te vas tražiti da odaberete zvijezdu koja će biti referenca za poravnavanje(alignment). Kliknite na jednu zvijezdu, poželjno je sa bliže rubu slike, ne preveliku niti presitnu da kojim slučajem ne bi izabrali eventualni hot pixel. Nebulosity će tu zvijezdu označiti sa kružićem i tražiti vas da odaberete ručno tu istu zvijezdu na svim lightovima. To ne morate raditi nego možete na sljedećem lightu držati stisnutu tipku ALT i kliknuti  na tu istu zvijezdu pa će taj proces ići automatski do kraja. Kad prođe kroz sve lightove radi opcije rotation trebatmo to isto ponoviti na još jednoj zvijezdi, poželjno na suprotnoj strani slike. Kad završi imamo snimljene poravnate lightove.
Te poravnate lightove koristimo u drugoj fazi stakiranja. Batch-Align and combine ali ovaj put izaberemo save stack opciju te pod align opciju None(fixed). None je zbog toga što smo u prethodnom koraku napravili poravnanje za svaki posebno, tako da su spremljeni poravnati lightovi. Sada nam se otvara više mogućnosti u Stracking function dijelu. Ovisno o kvaliteti lightova moguće je dobiti puno veću kontrolu nad procesom stakiranja. Ako samo average metoda ostavlja višak artefakata tada primjenom filtera standardne devijacije možemo dodatno očistiti stakirani light. Opet, metoda pokušaja je put kojim treba ići do konačnog rezultata kojim budete zadovoljni.

Pritiskom na Ok gumb završavate proces kalibracije i stakiranja te dobijate file spreman za daljnju obradu.

Beorn:
 :215: :hopla:
Odlično ruka!

Da li je bolje odraditi prvi korak na opisani način, preko mastera, ili je isti rezultat kada se set darkov, flatova, biasa ubaci u drugi korak?

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju