[- ASTRONOMIJA -] > ASTROFOTOGRAFIJA

Astrofotografski pejsaži

<< < (2/175) > >>

Bobo:

--- Citat: dag - 08.04.2013. u 16:36:14 sati ---Ok je tema, samo sto u astrofotografiji svako od nas objavljuje svoje fotke.
Ajmo vidjeti sto je zgodnije., imati fotke po autorima ili po motivima.
Kada se skupi neki veci broj fotaka, onda je mozda problem pretrazivati po autoru. S druge strane tema je na jednom mjestu obrađena ... ne znam.
--- Kraj citata ---

Pa da, zato i pitam da raspravimo taj dio..meni je dobro da se otvaraju posebne teme za "običnu" astrofotografiju tipa jedna fotka jedan autor jer se na taj način lakše mogu pratiti kritike i savjeti u vezi poboljšanja ili oko specifikacija za svaku fotku. Ovo je ipak jedan malo nezastupljeniji dio astrofotografije za koji nije potrebna silna oprema, tehnika snimanja je opet specifična, a mislim da je inspirativno vidjeti na jednom mjestu različite kadrove i različite, kako bi rekao, stupnjeve napretka...


--- Citat: ---Lijepe fotke Bob! Zake su zvijezde tak sitne bile?

--- Kraj citata ---

A ne znam, možda ih je bilo sram?  :111: Još sam ih na Orionu podebljavao...biće da je zbog širokokutnog objektiva i kratkih ekspozicija.


--- Citat: Beorn - 08.04.2013. u 16:39:40 sati ---Imamo načelnu temu Slikanje zviježđa - do sada su i takve fotke tamo upadale

--- Kraj citata ---

Da, vidio sam tu temu, ali ovo je drukčije jer ne moraju biti isključivo zviježđa, mogu biti planeti u sumrak, kometi...

Danijel:
A ja bih vas samo podsjetio da imate i astrogaleriju koju ste sasvim zapustili. [55*

Slike u njoj se stalno vrte na Zvjezdarnici i jako su gledane. Šteta da vaše lijepe (astro)fotkice ne vidi više ljudi. Uporno ih stavljate na forum i one se nigdje više ne prikazuju, brzo odlaze u arhiv i tamo ostaju zakopane i neprimijećene. Tamo ih više nitko ne traži :278:

Bobo:
Evo budem stavio par fotki, imaš pravo, uopće ne koristim tu galeriju. Ipak, forum je zgodno mjesto za raspravu o fotografijama.

Woody:
Bobo,odlicne fotke :)

Daj mi molim te samo nesto pojasni...

Vidim,24mm , exp. 10s na drugoj slici,a zvijezde su tocke,nema trailova...  Zanima me koliko je zapravo max expozicija ,da zvijezde ostanu tocke ? Mislim na klasicno slkanje,bez pracenja.

Bobo:

--- Citat: Woody - 08.04.2013. u 23:01:51 sati ---Vidim,24mm , exp. 10s na drugoj slici,a zvijezde su tocke,nema trailova...  Zanima me koliko je zapravo max expozicija ,da zvijezde ostanu tocke ? Mislim na klasicno slkanje,bez pracenja.

--- Kraj citata ---

Jako ovisi o deklinaciji područja kojeg fotkaš - što bliže nebeskom polu, to ćeš dulje moći eksponirati bez trailova. No sada su rezolucije DSLRa toliko velike da ćeš gotovo uvijek vidjeti maleni trag. Važnije pitanje je koliko ćeš kasnije povećavati fotografiju i (da budemo on topic) kakav pejsaž fotkaš. Širokokutno se može ići i od 30s prema sjeveru do 15s na jug, sa normalnim žarišnim duljinama otprilike dvostruko manje. To je onako vrlo ugrubo, ovisno o situaciji treba eksperimentirati i naravno sve to pogledati na miru kod kuće jer piljenje u maleni ekran digitalca te može jako zavarati.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju