[- ASTRONOMIJA -] > OBRADA ASTROFOTOGRAFIJA

Kako ispraviti kromatsku aberaciju

(1/3) > >>

Cimet:

--- Citat: Gordan - 20.08.2017. u 18:23:50 sati ---
Može biti i razlika u senzorima (ne znam čime ti snimaš), a sigurno ima nešto i u obradi... Vjerojatno i u monitoru, jer ja ove zadnje radim na laptopu...  :?

Mislim da nikad ne možemo točno prikazati ni boje ni ostale karakteristike objekta, ali uz određeno znanje i trud možemo na fotkama postići njihov približno prirodni izgled.

--- Kraj citata ---

Početnik sam, čitam, učim i gledam svoje prve raw datoteke dubokog svemira  :286:. Mislim da stoji podatak da je % plavih zvijezda u našoj galaksiji najmanji, meni se to poklapa sa snimljenim raw-ovima pa sam zato rekao...... Šta je prirodno? U nedoumici sam kad gledam slike istih objekata od raznih autora, tu mislim generalno u razlici koja nastaje i zbog uvjeta ali i zbog obrade - pristupa autora, nije sada tvoja slika sporna. Meni se sviđa i volio bih da i ja tako mogu. Hvala još jednom i sa zanimanjem pratim dalje.......     

Zocky:

--- Citat: Cimet - 20.08.2017. u 21:49:18 sati ---...... Šta je prirodno? U nedoumici sam kad gledam slike istih objekata od raznih autora, tu mislim generalno u razlici koja nastaje i zbog uvjeta ali i zbog obrade - pristupa autora.....

--- Kraj citata ---
Moraš uzeti u obzir da su fotografije istog objekta snimane i različitom opremom (drugačiji objektiv ili teleskop), pa uz obradu i tu dolazi do veće razlike. Konkretno, za velik broj plavih zvijezda krivac je često kromatska aberacija. Kromatsku aberaciju imaju u većoj ili manjoj mjeri svi objektivi (pogotovo oni stariji), pa onda kad to upariš s malo jačom saturacijom u obradi, rezultat može biti zanimljiv.

Cimet:

--- Citat: Zocky - 20.08.2017. u 23:07:27 sati ---Kromatsku aberaciju imaju u većoj ili manjoj mjeri svi objektivi (pogotovo oni stariji), pa onda kad to upariš s malo jačom saturacijom u obradi, rezultat može biti zanimljiv.

--- Kraj citata ---

Hvala, slažem se, mislim da ju treba pokušat smanjiti odmah u raw-u, jer poslije pobjegne...........

Zocky:

--- Citat: Cimet - 21.08.2017. u 21:53:16 sati ---Hvala, slažem se, mislim da ju treba pokušat smanjiti odmah u raw-u, jer poslije pobjegne...........

--- Kraj citata ---
Upravo tako. U toj se fazi najlakše riješiti kromatske.

bojan:
Ovisi o prirodi CA...
Imas lateralnu CA - te se je lako rijesiti obradom sa PTLens (taj software radi samostalno i kao plugin u PS).
Medjutim, longitudinalna je tvrd orah, i vanjska blenda (apertura) radi dobar posao ali samo kod "duljih" tele-objektiva. 

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju