[- ASTRONOMIJA -] > OBRADA ASTROFOTOGRAFIJA

Kako ispraviti kromatsku aberaciju

<< < (2/3) > >>

Gordan:
Hvala Bojane. Upravo instaliram PTLens :)

Šegi:
 :kokice:

Cimet:

--- Citat: bojan - 21.08.2017. u 23:33:02 sati ---Ovisi o prirodi CA...
Imas lateralnu CA - te se je lako rijesiti obradom sa PTLens (taj software radi samostalno i kao plugin u PS).
Medjutim, longitudinalna je tvrd orah, i vanjska blenda (apertura) radi dobar posao ali samo kod "duljih" tele-objektiva.

--- Kraj citata ---

Hm, baš tako nekako, prvi puta se susrećem sa kromatskom u astronomiji, do sada nikada nisam imao većih problema sa kromatskom u životu na Zemlji :)..... Imam npr kombinaciju klasičan Canon teleobjektiv i DSLR tijelo čija kombinacija nije pokrivena sa PTLens programom (nisam ga isprobao ali sam čuo za njega da je dobar prvenstveno za ispravljanje geometrije kod širaca, za kromatsku ne znam) ali je objektiv pokriven sa Canon DPP-om. Objektiv je naravno uključen u Canon Digital Optimizer no kada se to aktivira ništa ne pomaže. Tek kada u DPPu ručno pokrenem postavke za anuliranje kromatske aberacije i malo mrdnem slajdere dobijem recimo 20-30% manju aberaciju (na plavom i više). Više ne mogu postići. Sa takvim tipom aberacije oko tih sitnih zvjezdica od par piksela nemam iskustva ali očigledno iskaču sve u 16. Ispod je lijevo bez korekcije, desno sa najbolje postignutom korekcijom, 400% povećano.Ovu desno sam pokušao još smanjiti sa PSom (filter za korekciju objektiva) ali ne ide ni mrvicu bolje. Jesam picajzla ili je to tako u praksi za astronomiju i bolje ne može? Kakvi su bolji teleskopi i koji tip teleskopa je baš za astronomiju u tome najbolji, a pogodan je za fotografiranje? Gordane da li u RAWu imaš kromatske aberacije i da li si uspio šta dobiti sa PTLens-om?

bojan:

--- Citat: Cimet - 23.08.2017. u 11:09:48 sati ---...... Kakvi su bolji teleskopi i koji tip teleskopa je baš za astronomiju u tome najbolji,...

--- Kraj citata ---
Reflektori :wink:

Cimet:

--- Citat: bojan - 23.08.2017. u 13:08:19 sati ---Reflektori :wink:

--- Kraj citata ---
Hvala!

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju