[- ASTRONOMSKI INSTRUMENTI -] > OPTIČKI INSTRUMENTI

FAQ o okularima

<< < (50/50)

Danijel:
Jel to men treba?

:mrgreen:

AD Livno:
Pozdrav!
Ima li netko iskustva s SkyWatcherovim maksutom 180/2700 i montažom HEQ5 treck? Kupujem uskoro opremu i za sada sam zapeo na ovoj kombinaciji. Hvala!

Beorn:
Pozdrav AD Livno.

Cijenili bi smo malo detaljnije predstavljanje u rubrici "Novi članovi, predstavite se". Samo otvorite novu temu i dajte nekoliko riječi o sebi.
Pretpostavljam iz naziva da je riječ o Astronomskom društvu iz Livna i bilo bi vrlo lijepo da se malo upoznamo i s vašim djelovanjem.  :D

Večeras ću i ovaj upit prebaciti u novu temu, ali s obzirom da ste novi, nek ostane tijekom dana dok se malo ne familijarizirate s forumom.

Glede teleskopa...
Možda malo granična kombinacija za HEQ5. Taj teleskop ima vrlo veliku fokusnu udaljenost i potkapacitiranost montaže se vjerojatno osjeti.
No kako i sam koristim jednu nesvakidašnju kombinaciju (C11 i Losmandy GM8)  mogu reći da se ipak ta kombinacija vjerojatno može koristiti za vizualno promatranje.

Heq5 je dokazana uredna montaža koja za manje teleskope (primjerice SW ED80 i sl) vrlo dobro odrađuje i astrofotografski dio posla.
Za SW Mak 180 mogu reći da se optički pokazao kao kvalitetan. Mehanički mu je nedostatak način pričvršćenja šine na teleskop. Sve to nije dovoljno čvrsto i dolazi do laganih uvijanja što se osjeti prilikom promatranja uz pokretanja i fokusiranja. To u kombinaciji s ipak graničnom nosivošću montaže možda neće pružiti maksimalnu ugodu pri promatranju.

Za ovu montažu bih preporučio ili manji SW Mak 150, ili bih išao na EQ6 uz Mak 180.
Ne bi bilo loše staviti u razmatranje i kombinaciju C8+HEQ5.

AD Livno:
Pozdrav Beornu!
Evo koju rečenicu o nama. Mi smo potpuno novi u ovome i želimo znati što više. Osnovani smo tek lani mada sam ja,Damir, to planirao čak od srednje škole a od toga je prošlo 20 godina. Što reći osim zaboraviti i ići dalje. Za sada imamo 7 stalnih članova i ovo  s nama je tek u povojima.
Hvala ti na informacijama za ovu opremu. Nju smo već naručili mada me mučilo to što nismo išli na EQ6. Htjeli smo to ali je razlog smo u novcima. Za ovu jeftiniju opciju je bilo povuci potegni. Iako razlika u cijeni nije prevelika ostali smo na HEQ5 za sada. Za Maksuta  180 sam čuo za takve moguće defekte pa ću voditi računa o njima. Prema tehničkim podacima Mak je 8 kg a nosivost montaže je 13,7 kg pa sam računao da je i više nego dovoljna. Ili ne znam nešto što sam trebao znati? Teoretski još mogu reagirati. Opremu još nismo dobili mada je plaćena.

veljac:
Kako Beorn kaže, kombinacija je malo knap, ali za vizualu i planetarnu fotografiju, trebalo bi funkcionirati. Nadam se da ćete se javljati s fotkama  :106:

Navigacija

[0] Lista Poruka

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju